Minden magyar anyába belerúgott Bősz Anett

Amikor az ember azt gondolná, hogy elég idő eltelt a családvédelmi akcióterv bejelentése óta, amikor azt hihetjük, hogy eltűntek a közéletből a „nem szülök Orbánnak gyereket" szintű hangok, amikor arra számítunk, hogy végre az intézkedések eddigi eredményeiről, esetleges folytatásáról lehet beszélni, akkor Bősz Anett posztol egyet.

A Magyar Liberális Párt nemrég megválasztott elnöke – aki egyébként ma már a DK országgyűlési frakciójának oszlopos tagja – „hírünk a nagyvilágban” kommentárral osztotta meg az ide kattintva látható képet.  Akiben már most annyira felment a pumpa, hogy inkább nem nyitja meg, annak elmesélem, mi szerepel rajta. Ez egy karikatúra, „Hungarian idyll”, vagyis magyar idill címmel.

A grafikán Orbán Viktor ölel át egy szomorúnak tűnő nőt, akinek fehér kötényén egy pénzbedobó nyílás, alatta pedig négy kis fakkban négy csecsemő található.

A kép nemhogy sértő, hanem megalázó azon anyák és azon családok számára, akik éltek a lehetőséggel, és igényelték a családtámogatások valamelyikét.

Miért lennének ők szülőgépek? Miért kellene őket Orbán Viktornak átkarolnia? Komolyan gondolja azt valaki, hogy fiatal nők, fiatal, felelősségteljesen gondolkodó párok csak azért vállalnak plusz gyermeket, mert Orbán Viktor azt mondta nekik?

Bősz Anett kedvéért tisztázzuk ismét: minden kormánynak joga van eldönteni azt, hogy milyen értékek mentén politizál, és ezen értékek mentén mely csoportoknak kedvez – akár anyagilag is. Hozzáteszem, megtették ezt a 2010 előtti kormányok is, csak azzal nem a családok jártak jól.

De menjünk tovább, mert ugye minden választónak is joga van döntést hozni arról, hogy mely pártot és ezzel mely értékközösséget szeretné kormányon tudni. Ezt is megteszik az állampolgárok négyévente, 2010 óta minden alkalommal igencsak egyértelmű döntést hozva.

És ami a legfontosabb: minden nőnek, minden házaspárnak joga van ahhoz, hogy eldöntse, akar-e gyermeket vállalni, és ha igen, igénybe veszi-e a kedvezményeket.

Kötelezni senki nem akar senkit semmire. Én is csak annyit tudok üzenni mindenkinek, így Bősz Anettnek is:

családban élni, gyermeket vállalni a legjobb dolog a világon!

És még annyi: nem vagyok liberális, mégis úgy gondolom, neki is a saját döntése, hogy mit kezd az életével. És tőle is azt kérem – mint liberálistól –, hogy ne bántson senkit azért, mert gyermeket vállal és Uram bocsá’, ehhez támogatást is igénybe vesz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre