Német Zsolt: az Egyesült Államok döntő szerepet játszott a rendszerváltozásban

A határokon átívelő nemzetegyesítés fontosságát hangsúlyozta Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke Washingtonban, az amerikai magyarok legnagyobb ernyőszervezetének díszvacsoráján. A Fidesz külpolitikusa az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a 30 évvel ezelőtti történelmi változás az Amerikában élő, 56-os nemzedék számára a reményeik beteljesedését jelentette.

Az 1991-ben alapított Magyar Amerikai Koalíció (HAC) immár 28. alkalommal rendezte meg szokásos ünnepi gálavacsoráját a washingtoni magyar nagykövetség dísztermében. A Mikulás-vacsorának nevezett rendezvényen mások mellett részt vett April Foley, a Bush-kormányzat volt budapesti nagykövete, Thomas Robertson diplomata, aki szintén teljesített szolgálatot az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén, Susan Hutchison, a seattle-i Charles Simonyi Alapítvány vezetője, továbbá az amerikai magyarság olyan jeles személyiségei, mint például Lauer Edith, a HAC egyik alapítója, Forgách Péter buffalói szemészprofesszor, aki szintén alapítványt működtet tehetséges magyar fiatalok számára, Fedor István, a washingtoni Magyar Örökség Háza létrehozója vagy Szekeres Zsolt, a New York-i Magyar Emberi Jogi Alapítvány vezetője.    

Szabó László magyar nagykövet évet összegző köszöntőbeszéde után Németh Zsolt méltatta a 30 évvel ezelőtti magyarországi rendszerváltoztatást, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok döntő szerepet játszott a változásban. Mint fogalmazott,

az Egyesült Államoknak és a NATO-nak ismét fontos szerepe van a közép-európai biztonság és stabilitás biztosításában.

Nemcsak újraegyesítjük Közép-Európát, hanem újra is építjük – hangsúlyozta a politikus. Beszédében utalt a 100 évvel ezelőtti trianoni békediktátumra is, amelynek jövőre lesz az emlékéve.

Németh Zsolt az MTI-nek nyilatkozva kiemelte:

a 30 évvel ezelőtti történelmi változás az Amerikában élő, 56-os nemzedék számára a reményeik beteljesedését jelentette.

Hozzáfűzte: úgy látja, hogy a magyar gyökerű fiatalabb korosztályoknak 1989 a nemzeti összetartozást, a nemzeti identitást jelenti.    

Kitért arra is, hogy az Egyesült Államok több nagyvárosában ezekben a hetekben rendezett, Harminc éve szabadon című programsorozat jól érzékelteti az elmúlt 30 esztendő magyarországi erőfeszítéseit, sikereit.

Németh Zsolt nyolcnapos körúton, parlamenti küldöttség élén tartózkodik az Egyesült Államokban, ahol a héten látogatást tett az ohiói Clevelandben és a texasi Houstonban is. Washingtoni magas rangú külügyi tisztségviselőkkel és törvényhozókkal folytatott tárgyalásairól elmondta: közölte amerikai partnereivel, hogy

a globális Magnyitszkij-törvénnyel kapcsolatos eddigi magyar fenntartásokat Magyarország feloldja, s ezzel kapcsolatban a közeljövőben várható hivatalos bejelentés.

MTI – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre