Együttműködési megállapodást kötött a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a szíriai Antiochiai Egyetem

A II. Nemzetközi Konferencia a Keresztényüldözésről című rendezvény ideje alatt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezetősége és a szíriai Antiochiai Egyetem vezetői együttműködési megállapodást írtak alá.

2019. november 27-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, Ft. Prof. Dr. Kuminetz Géza, valamint Prof. Dr. Frivaldszky János és Dr. Szilágyi Csaba rektorhelyettesek fogadták II. Ignatius Aphrem antiochiai pátriárkát, a Szír Orthodox Egyház vezetőjét, Nicodemus Dawud Sharaf moszuli érseket, Boulos Safar zahlei érseket, és Prof. Dr. Rakan Razoukot, a Szír Orthodox Egyház által alapított Antiochiai Egyetem rektorát.

A találkozón jelen volt Ft. Prof. Dr. Fodor György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja, és Dr. Major Balázs, a Régészettudományi Intézet vezetője is.

A szívélyes, jó hangulatban zajló találkozó keretében a magyar Katolikus Egyetem és szíriai Antiochiai Egyetem rektora együttműködési megállapodást kötött. Amint azt II. Efrém pátriárka kifejtette, nagy bizakodással tekintenek az együttműködés elé, mely a PPKE Régészettudományi Intézetével már el is indult, s mely reményeik szerint hamarosan további szakterületeken, elsősorban az információs technológia és bionikai képzés terén tovább bővülhet.

Mindezek jelzik, hogy a Katolikus Egyetemnek fontos a  közel-keleti keresztényekkel való tudományos együttműködés és támogatást, különösen a háborús területeken, ami által magyar fél is gazdagodik megtapasztalva az ottani testvéreik hitben való hősies kitartását, népükhöz kultúrájukhoz való ragaszkodását.

Forrás és kép: ppke.hu

 

II. Efrém lapunknak adott interjújában részletesen beszélt a közel-keleti keresztények nehéz helyzetéről, a magyar kormány támogatási programjáról és a nyugat hallgatásáról. A beszélgetés itt olvasható:

Magyarország példáját követik a nagyhatalmak és a nyugati országok – II. Efrém szír ortodox pátriárka a Vasárnapnak

Iratkozzon fel hírlevelünkre