Ébredj, katolikus könnyűzene, mély álmodból!

A 2015 adventjében megrendezett katolikus keresztény könnyűzenei flashmob sokunk számára eszünkbe jut a karácsonyi készülődés kezdetén. A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a Margit körúti templomban zenei szolgálatot teljesítő Boanergész zenekar a budapesti Szent István-bazilika elé hívta meg a templomokban zenei szolgálatot teljesítőket. Az adventi vásárban valódi üzenetet hordozott a keresztény gitárosok seregszemléhez hasonlító villámcsődülete, amelynek során Varga Attila dalszerző "Ébredj, ember!" című éneke hangzott el.

A klipben is feltűnő Sillye Jenő nevével fémjelzett katolikus könnyűzene műfajában komponált dalokról – mivel a templom falain belül szólalnak meg leggyakrabban, a liturgikus cselekmény részeként – a külső szemlélő azt hiheti, hogy nem is léteznek.

2015-ben azonban egy olyan flashmobnak lehettek sokan tanúi, amelynek során ezek a „templomi gitárosok” kiléptek az egyházközségek belső védettségéből, és ugyanazt az örömhírt énekelték meg – csak éppen az utcán.

Az adventi forgatagban felvillanó arcok mindegyike egyik pillanatról a másikra átváltozik, amikor meghallja az örök értékeket hordozó zenét, illetve meglátja a több száz gitáros alkotta egységet: különböző életkorú és életállapotú emberek egy zenét játszanak, és minden jel szerint még szeretik is egymást.

A Vasárnap.hu kérdésére válaszolva Csanády Lőrinc – a klipben a „hegedűs direktor”, egyébként a villámcsődület szervezője – a résztvevők létszámát nagyjából hatszáz főre kalkulálta.

– Ezt az egészet úgy fogtam fel és éltem át, mint ennek a műfajnak az ébredését. Nem meglepő, hogy ezt követően nyíltabban és felvállaltabban beszélhetünk a „templomi gitáros” stílus művelésének fontosságáról. Például arról, hogy létrejöhetett egy nyári tábor, amely ezzel foglalkozik. A 2015-ös adventi flashmob-videóval az volt a célunk, hogy felkeltsük és Isten szeretetére irányítsuk a figyelmet. Ez minden jel szerint sikerült. A jövőben is lehetne ennek folytatása – mondta el lapunknak a főszervező.

Kapcsolódó írásunk:

Álljon fel az Istent imádó zenei hadsereg!

Iratkozzon fel hírlevelünkre