Álljon fel az Istent imádó zenei hadsereg!

Szeptember második hétvégéjén Kecskemét Rocks 2019 elnevezéssel rendezték meg Magyarország legnagyobb könnyűzenei flashmobját sok száz résztvevővel az összeverbuvált rockzenekarban. Sokféle számot eljátszottak. Vajon mikor jön el az ideje annak, hogy a keresztény zenészek a közös zenélés és Isten dicsőítéséből fakadó örömmel mutassák fel a teremtő Isten erejét? Azok, akiknek Jézus Krisztussal, a "Personal Jesus" barátságában élni a mindennapokat a legszemélyesebb valóság.

Hatalmas élmény, hidegrázós, libabőrös, elképesztő, fantasztikus, lenyűgöző – így egyszerre, de ezek a szavak mégsem tudják leírni azt az érzést, amikor egy ötszáznegyven fős alkalmi óriászenekar tagja vagy – számol be a boon.hu a Kecskemét Rocks 2019 elnevezésű rendezvényről, ahol a résztvevő zenészekkel közösen készítették el Magyarország legnagyobb könnyűzenei flashmobját.

100 dobos, 250 gitáros, 90 basszusgitáros és 80 énekes zenélte el közösen a szervezők által előzetesen kiválasztott  tizenkét dalt. Magyar és külföldi rock számok egyaránt szerepeltek a listán. Akik részt vehettek az eseményen – akár nézők voltak, akár zenészek – erőt sugárzó, már-már megható koncertnek lehettek tanúi.

Ötszáznál is többen zenélnek majd együtt Kecskeméten az óriászenekarban

A meghatódottság természetes lehet, hiszen ahol ilyen sok ember tud egységbe rendeződni, egy cél érdekében tenni, ott az összetartozás érzése megérinti még a rock szíveket is. De vajon miért olyan természetes, hogy ha rock szíve van valakinek, az az isteni dolgok fölé képes helyezni magát?

A közösen eljátszott dallistában szerepelt a ‘Personal Jesus’ című Depeche Mode dal is, amelynek értelmezéséről megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a dal arról szól, hogy mindenkinek meg lehet találni az ő személyes Jézusát egy másik emberben, aki neki jót akar. Mások istenkáromlásról beszélnek.

Ha azonban tüzetesebben megvizsgáljuk az ének szövegének jelentését, hamar rájövünk, hogy a személyes Jézus jót akaró embertársunkban megjelenő alakja nehezen fogható fel jámbor, keresztényi gondolatként: “Egy saját személyes Jézus csak Önnek. Valaki, aki meghallgatja az imáit. Valaki aki törődik Önnel Egy saját személyes Jézus csak Önnek.”

Martin Gore dalszövege mögött meghúzódik a rejtett gondolat, hogy a valóságos Jézus nem törődik az emberrel, és még az imákat sem hallgatja meg, vagyis lehetőség szerint lecserélendő valamilyen emberi pótlékkal.

A zene ereje nyilvánvaló. Azt is megtapasztalhatjuk, hogy valódi zenei korszakváltást élünk meg. Ám egyáltalán nem mindegy, hogy a zene mögötti erő milyen irányba akar bennünket elmozdítani. Johannes Hartl, az Augsburgban megalapított, Gebetshaus elnevezésű dicsőítő mozgalom vezetője egy előadásában kifejtette: a Jelenések könyve beszámol arról, hogy a mennyben zene van. Nem létezik emberi kultúra zene nélkül! Az embert megalkotó Isten a zenében él. A mennyben nem meditálnak, hanem énekelnek.

Gável Gellért: Zenei korszakváltásban vagyunk

A reklámok, a tévé, a rádió, az internet mind-mind tele van zenével. Korábban ez nem volt így – mutat rá Hartl, aki szerint a zene másképpen érinti meg az érzelmeinket, mint a szó. Az emberek arról énekelnek, ami számukra a legfontosabb. Ezért nem mindegy, hogy miről szólnak ezek a zenék. Amiről az ember a legtöbbet énekel, az válik az istenévé – jelenti ki a dicsőítő mozgalom vezetője.

A zene képes az embert teljes egészében megszólítani. Ám Isten dicsőítése helyett lehet akár negatív dolgokra is fordítani ugyanazt a zenét

– hívja fel a figyelmet Johannes Hartl.

Hozzáteszi: olyan korban élünk, ahol igazi szellemi küzdelem indult el. Jézus Krisztus visszatérését képek és jelek fogják megelőzni: fel fog lépni az Antikrisztus, a vadállat, a megsebzett sárkány, akinek a sebe begyógyult. Sokan lesznek, akik leborulnak, és valódi dicsőítést zengnek majd a sátánnak. Imádni fogják a sátánt, és ez szintén a dicsőítés módján történik majd meg.

A végidőkben tehát minden a dicsőítésről fog szólni. A kérdés csak az, hogy az egyén kit fog imádni?

Bárcsak felállhatna egy Istent imádó zenei hadsereg, akik felveszik a szellemi küzdelmet és a dicsőítők erejével mennek elől. Kezdjünk el készülni!

A dicsőítő zene bibliai gyökerei V.

Iratkozzon fel hírlevelünkre