Svájc jogsértően járna el egy afgán keresztény menedékkérő hazaküldésével

Svájc jogsértő módon járna el egy kikeresztelkedett afgán menedékkérő kitoloncolásával, mivel a férfi élete veszélybe kerülhet a hazájában, ahol vallási meggyőződése miatt üldöztetésnek lehet kitéve – foglalt állást kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

A jelenleg 23 éves férfi 2014-ben nyújtott be menedékkérelmet Svájcban arra hivatkozva, hogy vallási meggyőződése miatt veszélyben van az egyébként is kevéssé biztonságos Afganisztánban. A hatóságok elutasító döntést hoztak, majd az ügy a helyi bíróságon folytatódott, amely megerősítette azt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ideiglenes intézkedésként 2017-ben elrendelte, hogy függesszék fel a visszaküldési eljárást, amíg az ítélet meg nem születik.

November elején a nemzetközi bírói fórum megállapította, hogy a kikeresztelkedett, vagy azzal gyanúsított afgánok sok forrás szerint üldöztetéssel néznek szembe különböző csoportok, vagy akár az állam részéről a dél-ázsiai országban. A kitoloncolás ezért sértené az Emberi jogok európai egyezményének az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmáról szóló cikkelyét – mondták ki.

Kártérítést nem ítéltek meg a panaszosnak, minthogy a beadványban nem is támasztottak igényt semmilyen anyagi kompenzációra. Ezen elsőfokú verdikt ellen három hónapig még mindkét fél fellebbezhet.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírói testülethez az emberi jogok európai egyezményének megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget kimerített és nem járt eredménnyel. Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam számára.

 

Forrás: MTI

kép: Hirado.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre