A keresztény egyházi vezetők kiállnak az iraki tüntetők mellett

Szaddám Husszein 2003-as megbuktatása óta nem volt ekkora tüntetés Irakban. A lakosság megelégelte a helyi milíciák és kiskirályok korrupt és kizsákmányoló politikáját.

Bagdadban a Káld Katolikus Székesegyházban gyűltek össze az iraki keresztény egyházak képviselői, hogy megvitassák a hetek óta zajló tüntetések helyzetét és annak következményeit – közölte a Linga.org.

Az egyházi vezetők közös közleményben ítélték el az állami erőszakot, amit a tüntetőkkel szemben használnak és ami több mint háromszáz áldozatot követelt.

A közlemény szerint a keresztény pátriárkák és püspökök kiállnak a tüntetések békés jellege mellett, és szorgalmazzák a nép akaratának érvényesítését, mielőtt Irak ismét káoszba sodródna.

Az egyházi vezetők szerint a kormánynak reformokat kell elindítania, hogy biztosítani tudja állampolgárainak a megfelelő munkahelyeket és lakhatást, illetve emberhez méltó szociális és egészségügyi ellátást.

„Mint egyházi vezetők és iraki állampolgárok, történelmi hűségünk szellemében, felszólítjuk a kormányt, hogy tegyen bátor és hatékony intézkedéseket, amivel kezelni tudják a kritikus helyzetet.

A párbeszéd útján hatékony reformok bevezetésével a haza felemelkedését segítené elő” – áll a közleményben.

A keresztény vezetők üdvözölték a bátor fiatal férfiakat és nőket, akik felülemelkedve az etnikai és vallási megosztottságon, egységesen felemelték hangjukat a korrupció ellen.

Reményteli szívvel sürgetjük, hogy a tüntetők védjék meg a polgári elégedetlenség békés és erőszakmentes jellegét. Kérjük őket, hogy akadályozzák meg a köz és magántulajdon rongálását

– zárták felhívásukat az iraki egyházi vezetők.

 

Fotó: Linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre