Daczó Katalin filmje kapta a XIX. Lakiteleki Filmszemle fődíját

Az erdélyi rendező, Daczó Katalin A völgy hangja című filmje kapta a XIX. Lakiteleki Filmszemle fődíját, amelyet péntek délelőtt adtak át.

Daczó Katalin alkotásáért az emberi erőforrások minisztere által felajánlott egymillió forint összegű díját, valamint az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola különdíját és
a Nemzeti Művelődési Intézet különdíját vehette át – közölték a szervezők a pénteki díjátadó után az MTI-vel.

Jelenet a gyimesfelsőloki Gyimesvölgye Férfikórus mindennapjait bemutató, A völgy hangja című filmből

Az Országgyűlés elnökének 600 ezer forint összegű és a tiszaalpári Nyugdíjas Baráti Kör, a mórahalmi KAPOCS Népfőiskola, a jakabszállási Nyugdíjas Klub és a kunszállási „Aranyalkony” Nyugdíjas Klub egyenként 25 ezer forintos különdíját a budapesti Lukács Csaba Gyökérkeresők – ezredvégi emberkereskedelem című filmje kapta.

Lukács Csaba Gyökérkeresők – ezredvégi emberkereskedelem című filmje

A Miniszterelnökség 500 ezer forintos különdíját Fazakas Szabolcs és Barabás Árpád székelyudvarhelyi alkotók Tejút és a varázspatkó című alkotása érdemelte ki.

Jelenet a Tejút és a varázspatkó című animációs filmből

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 ezer forintos, és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját a Szőnyeg alá söpört negyed című alkotásáért az erdélyi Székelyudvarhelyről nevező Szabó Attilának ítélték.

Jelenet a Szőnyeg alá söpört negyed című filmből, ami egyféle tudósítás Székelyföld legnagyobb nyomornegyedéből

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 250 ezer forintos különdíját, a Kairosz Kiadó százezer forintos különdíját, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet különdíját és a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25 ezer forintos különdíját Szeretünk itt élni című filmért a recski Gál Tamás vehette át.

Jelenet a szeretünk itt élni című filmből

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 250 ezer forintos különdíját és a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját a budapesti Csuja László Kilenc hónap háború című filmje kapta.

A KILENC HÓNAP HÁBORÚ egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában – filmelőzetes

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 250 ezer forintos különdíját a pécsi Molvay Norbert rendezte Jövő szerdán című alkotásnak ítélték oda.

Jelenet a Jövő szerdán című filmből

Mindezek mellett több más díjat és különdíjat is átadtak.

A Kósa Ferenc emlékére meghirdetett XIX. Lakiteleki Filmszemlére, krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásra a Kárpát-medencéből 116 alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 31 alkotás jutott. A Szemlének november 27. és 29. között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre