Fergeteges Jenő-koncert családias hangulatban

November 16-án Sillye Jenő adott koncertet Káposztásmegyeren, a katolikus templomban. Különleges élményben lehetett része annak a közel ezer embernek, akik a kezdés előtt majdnem egy órával már zsúfolásig megtöltötték a templomot. Aki csak ott volt, elmondhatja: valóban több volt ez az alkalom, mint a korábbiak. Talán azért, mert Jenő most sem tett mást: egyedül Istenre mutatott.

Sillye Jenő az 50 éve gitárral című hálaadó koncerten; Fotó: Nagy Lajosné Kata

Sillye Jenő, a keresztény, azon belül pedig a katolikus könnyűzene első nagy alakja, aki a mai napig aktívan alkot. Istent dicsérő énekei segítséget nyújtanak számos embernek keresztény mindennapjaik megélésében. Személyes élete és hite minden dalában visszhangzik, emiatt vonz tömegeket a 72 éves keresztény dalszerző. Az elmúlt szombati koncert fő motívuma a hálaadás volt, hiszen az énekes-gitáros első éneke éppen ötven évvel ezelőtt íródott, amelyet aztán számos más nagyszerű ének és nagy lélegzetvételű zenei darab, illetve oratórium követett.

Sillye Jenő az 50 éve gitárral című hálaadó koncerten; Fotó: Nagy Lajosné Kata

Nemzedékek nőttek fel Jenő dalain. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a szombati koncerten a legkisebb gyerekek és a nagyszülők korosztálya alkotott egyetlen nagy egységet Jézus dicséretében. Ugyanez a generációk közötti egység, valamint annak folytonossága volt tapasztalható a színpadon is. A veterán zenész veterán barátai mellett együtt voltak a gyerekek, sőt az unokák is a zenei csapatban.

Sillye Jenő legkisebb unokája az 50 alkotói évért hálát adó koncerten; Fotó: Nagy Lajosné Kata

A koncert az emblematikus, ötven évvel ezelőtti énekkel indult: Ki tudná meg mondani, mi lesz még az életemben…? És valóban ki tudta volna megmondani annak idején, hogy Isten milyen gyönyörű tervvel áll elő a család, a magyar egyház és a magyar társadalom színterein? Sillye Jenő soha nem tett mást – nem törtetett, nem kívánt csodákat –, csak énekével akarta és akarja dicsérni, akinek mindent köszönhet.

Sillye Jenő: Ki tudná megmondani?

A kismarosi találkozók egyik legelső dala Sillye Jenőtől, aki 50 éve írja szerzeményeit.2019. november 9-én a Pengető is jelen volt Kismaroson, ahol hálát adtak a kezdetekért.Összefoglalónk:https://vasarnap.hu/2019/11/11/nem-tudhattuk-mi-jon-ki-ebbol-hangzott-el-a-kismarosi-talalkozokert-halat-ado-unnepsegen/

Közzétette: Pengető – 2019. november 11., hétfő

Van oka a hálaadásra, hiszen feleségével való házasságuk mindvégig sziklaszilárd szövetség volt. Öt gyermekük lehet, hogy nem anyagi gazdagságban, de az Isten jelenlétében való bővelkedésben nőhetett fel. A koncerten dalok formájában is hallhatóvá vált a köszönet a szerelemért, a házasságért és a számtalan áldásért. Különleges pillanat volt, amikor Sillye Jenő feleségével énekelte el Juhász Gyula Szerelem című versét, amely az istendicséretek mellett még helyet kellett, hogy kapjon. Ezt megelőzően Sillye Gergő és felesége, Kriszti is megajándékozta a jelenlévőket a Szerelmes dal (A kedvesem íme itt jön) című gyönyörű duettjével, amelyet Jenő szerzett az Énekek Éneke nyomán.

Sillye Jenő és felesége, Julcsi; Fotó: Vasárnap.hu

A koncerten jelenlévő és a plébánián szolgáló afrikai káplán atya a családias tömeget és a megtapasztalható testvéries atmoszférát látva feltette a kérdést:

„Itt mindenki egy nagy családhoz tartozik?”.

Sillye Jenő visszaemlékezett a kezdetekre, a kommunista idők szorongatásaira, a Kismarosi, majd a Nagymarosi Ifjúsági Találkozókra is. Ezen a koncerten sem maradhatott el a határon túli magyar testvérekért imádkozó ének, a „Szállj, dalom”.

Nem tudhattuk, mi jön ki ebből – hangzott el a Kismarosi Találkozókért hálát adó ünnepségen

A koncert végén az Eucharisztikus Kongresszus zenei pályázatának szentmise kivonulási énekeként komponált „Áldásoddal indulok” című dal szólalt meg, amelynek a Vasárnap Pengető rovatban megosztott otthoni verzióját egy nap alatt háromezren tekintettek meg. A dal végszava hit és küldetés egyszerre: Bízom benned, Istenem!

A ráadásnak tervezett ének alátámasztja Sillye Jenő lapunk által készített interjújában is elmondott bizonyosságát, miszerint Isten mindig velünk van. Jöhet bármilyen szenvedés vagy váratlanul érkező súlyos betegség: az Úr soha nem hagy el.

Jézus az én orvosom és békességem – Sillye Jenő a Vasárnapnak

Látszott, hogy az Emmánuel című „betervezett ráadás” utáni egyéb ének már nem volt a csapat tarsolyában. Feltehetőleg őket is meglepte a színházak előadása után megszokott, szűnni nem akaró vastaps, amellyel a jelenlévők kifejezték Isten iránti hálájukat Jenőért és mindazért, amit művészete és megénekelt hite által rajta keresztül kaphattak keresztény életükben. A ráadás ráadása tehát az utolsó dal megismétlése volt, amely így

mindenki számára szívig égette az üzenetet: Velünk az Isten!

 

Kapcsolódó írásunk:

Sillye Jenő: Boldogság, öröm volt az életem!

Iratkozzon fel hírlevelünkre