A palesztin elnök szerint a helyi keresztények a muszlimok testvérei

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint a keresztények nem kisebbség, hanem a társadalom egyenjogú részei, és testvérei a muszlimoknak - írta a Linga.org.

A palesztin elnök az őszi tanév kezdése előtt a Ramallahtól északra lévő Al-Jalazoun menekülttáborban találkozott keresztény szociális és karitatív intézmények vezetőivel. A megbeszélésen a palesztin elnök kijelentette, hogy a keresztények nem kisebbség, hanem ők is az ország fiai és lányai.

A templomok a mi templomaink, a keresztények a mi családtagjaink és testvéreink maradnak az Ítélet napjáig. Mi mindig együtt leszünk, senki nem tud minket szétválasztani. Ezért kötelességünk türelmesnek lenni egymással – idézte Mahmúd Abbászt a WAFA palesztin hír- és információs ügynökség.

Abbász arra buzdította a helyi keresztényeket, hogy ne hagyják el hazájukat, hiszen az ország az övék is. Abbász szerint a palesztin keresztények és muszlimok egyaránt a kánaániták leszármazottjai, akik már több mint ötezer éve itt éltek.

Mahmúd Abbász elnök több alkalommal is felszólalt a palesztin keresztényekért. Egy karácsonyi rendezvényen Abbász Jézus Krisztust a palesztin nép jelképének nevezte, aki reményt hozott a világnak. Büszkén mondta, hogy a palesztin keresztény közösségek a legrégebbiek a világon.

Abbász elnök nemrégiben szentföldi látogatásra invitálta Ferenc pápát, hogy a Szentatya a helyben maradásra ösztönözze a keresztényeket.

Mint ahogy korábban írtuk, az elmúlt száz év háborúinak köszönhetően rohamosan csökken a Szentföldön élő keresztények lélekszáma. Amennyiben nem következik be változás, 2050-re teljesen eltűnhetnek a keresztények a térségből.

Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh

Iratkozzon fel hírlevelünkre