Kormányinfó: Magyarország minden világhatalommal jó viszonyra törekszik

Sajtótájékoztatót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő „Mit, miért tesz a kormány?” címmel.

A kormány úgy döntött, hogy a felsőoktatás irányítása az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) kerül – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Kiemelte, hogy a kormány szerint így lesznek biztosítottak a kutatás és innováció hatékony irányításának feltételei, a felsőoktatást pedig továbbra is Bódis József államtitkár irányítja – közölte.

Gulyás Gergely elmondta: a közoktatási területet megerősítetik azáltal, hogy Maruzsa Zoltán államtitkári rangban fogja felügyelni. Az aktuális komoly feladatok indokolják, hogy a közoktatást ismét államtitkár felügyelje – közölte. Elmondása szerint ezek a változások legkésőbb szeptember 1-jén életbe lépnek.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől.

Gulyás Gergely azt mondta, Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is. Az Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják betölteni – fogalmazott.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy Magyarországnak általános külpolitikai célja, hogy a világ vezető hatalmaival jó viszonyt ápoljon, és ez az év is bizonyítéka annak, hogy ez sikerült.

Orbán Viktor miniszterelnök idén tárgyalt már Donald Trump amerikai elnökkel Washingtonban, hétfőn Angela Merkel német kancellár látogatott Magyarországra, remélhetőleg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is még idén sor kerülhet egy közvetlen találkozóra, és Kínával is jó viszonyt ápol Magyarország – fejtette ki.

A német kancellár hétfői soproni látogatásával kapcsolatban Gulyás Gergely örömét fejezte ki, hogy Angela Merkel világossá tette, a visegrádi együttműködés Európa egészének érték, és elismerően beszélt az EU-s pénzek magyarországi felhasználásáról, ami a miniszter szerint rendkívüli fontosságú az új, hétéves uniós költségvetés elfogadása előtt.

MTI