Fekete-Győr András a Vasarnap.hu-nak: ez Katka személyes véleménye volt

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke is kilátogatott az EFOTT-ra. A TizenX sátrában pénteken tartott előadását követően feltettünk neki néhány kérdést.

– Hogyan próbálták megszólítani a fesztiválozó fiatalokat a Momentum ifjúsági tagozatának aktivistái?

– Pártunk ifjúsági csoportja, a TizenX szervezte a kitelepülést, ahol én is előadást tartottam, aztán fifáztam a fiatalokkal: a momentumosokat megvertem, a nem-momentumosoktól viszont kikaptam.

Igyekeztünk tartalmas programokat kínálni a rengeteg érdeklődőnek, Szél Bernadett független parlamenti képviselő, Cseh Katalin európai parlamenti képviselő, Czeglédi Zoltán politikai humorista és Tóth Csaba politikai elemző is beszélgetéseket tartottak, továbbá különböző játékokkal készültek. Volt több száz óvszer is „van amitől a kerítés nem véd meg” felirattal.

– Sok fiatal van az ifjúsági szervezetben? Mennyire tér el a párt és az ifjúsági szervezet korösszetétele?

– A TizenX megalakulásakor a Momentumban 27 év volt az átlagéletkor, azonban az ifjúsági szervezet létrejöttével a belépés alsó korhatára a 14. életév lett. Jelenleg országosan 400-500 tagja van a TizenX közösségnek. Nagyon sok 14-15 évessel találkozunk, rengeteg aktív lánnyal, amely nagy szó ma Magyarországon. Örömteli, ha egy lányt érdekel a közélet, mert ma még sajnos egy olyan társadalomban élünk, ahol a lányok fáznak a politikától, mivel az túlságosan maszkulin és hierarchikus. Mi viszont igyekszünk ezen változtatni.

– Cseh Katalin abortusz melletti kiállása és a „botmixeres” ügy is nagy port kavart az elmúlt időszakban. Önnek mi a véleménye erről? Tekinthető a képviselő asszony véleménye a párt hivatalos álláspontjának?

– Mi Katka mellett állunk, ugyanakkor ez az ő személyes, saját meggyőződéséből fakadó kiállása volt. Ő szülész-nőgyógyászként dolgozott, mielőtt EP-képviselő lett volna. Katka a tudatos családtervezésben, a megelőzés, valamint a felvilágosítás fontosságában hisz, és ezzel mi is így vagyunk.

A magyar szabályozás szerint az anya válsághelyzetében engedélyezett az abortusz. Ez lehet szociális, egzisztenciális és lelki válság egyaránt. Én ezt a szabályozást jónak tartom. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb csoda, amikor valaki megszületik – ezt a legtöbb esetben előtérbe kell helyezni, viszont vannak olyan helyzetek, amikor rugalmasnak kell lenni, például egy nő válsághelyzetében. 

 

Olvassa el ezt a cikkünket is:

Több mint 10 ezren követelik az abortuszpárti Cseh Katalin lemondását

Iratkozzon fel hírlevelünkre