Hat érdekesség Nikola Teslaról

A világ egyik legkiemelkedőbb tudósa, fizikus, villamosmérnök, gépészmérnök és feltaláló volt Nikola Tesla. 146 szabadalmat jegyeztek neve alatt, de ez csak a töredéke annak, ami a fejében megszületett. Rendkívüli ember volt, akinek nevéhez rendkívüli dolgok köthetők. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat születése napján.

Villámok között született

Nikola Tesla július 10-re virradó éjjel született 1856-ban. Azon az éjszakán félelmetes vihar dúlt, és a villámok között jött világra a fizikus. A legenda szerint a szülés közben a bába ijedten húzta vissza a kezét, mert a villámokat ómennek tartotta. Azt jósolta, hogy az újszülött a sötétség gyermeke lesz, de az anyja azt felelte: ez a fiú a fény gyermeke lesz.

Edison nem volt az ősellensége

Teslát és Edisont előszeretettel állítják be egymás ősellenségeinek. W. Bernard Carlson az egyik legnépszerűbb Tesla életrajzi könyv szerzője szerint azonban ez nem felel meg a valóságnak. A pályafutása elején Tesla Edisonnak dolgozott, és generátorokat tervezett neki, de saját útját akarta járni. Más állásponton voltak az aktuális tudományos vitákban, de sosem voltak esküdt ellenségei egymásnak. Carlson úgy jellemezte őket, mint a 19. század Steve Jobs-a és Bill Gates-e: az egyik egy tehetséges marketinges és üzletember, míg a másik egy „jövőbe látó” technikai zseni. Egyik ritka alkalmak egyike volt, amikor Edison részt vett egy konferencián, ahol Tesla is előadott. Edison láthatatlan kívánt maradni az előadás során, így megbújt a hátsó sorokban. De Tesla kiszúrta, és felszólította a közönséget, hogy álló ovációval köszöntsék a feltalálót. A kapcsolatukat a végére már tisztelet övezte, elismerték egymás tudását és munkásságát.

Az mobiltelefon Tesla gondolata volt

Teslának remek gondolatai voltak, de hiába tolongtak a jövőbemutató szerkezetek a fejében, nem tudta megvalósítani őket. A rádió feltalálása kapcsán fogant meg benne az ötlet: mi lenne, ha egy készülékkel képesek lennének egyszerre információt cserélni a felek. Nem csak ez az ötlete nem valósult meg: a radar és a röntgen sem öltött alakot élete során.

Híres volt a  még híresebb barátairól

Nagyon közeli barátságban állt John Muir-ra, a Sierra Club egyik alapítótagjával. Nagy rajongója volt Teslának és a tiszta energia rendszereinek. Baráti köréhez tartozott Mark Twain, (akihez több legenda fűzi), és a két bankár, Henry Clay Frick és Thomas Fortuna Ryan is.

A gyöngyök kikészítették

A világ egyik legnagyobb tudósának a gyöngyök voltak a kriptonit: ki nem állhatta a látványukat. Sőt, ha olyan asszonnyal került szembe, aki gyöngysort viselt, egyszerűen sarkon fordult. Egyszer a titkárnője is elkövette azt a hibát, hogy egy ilyen nyakékben ment be dolgozni: szerencsére nem veszítette el az állását, de Tesla amint meglátta, hazaparancsolta. Azt senki sem tudja, miből eredhetett ez a becsípődés nála. Nagyon kifinomult ízlése volt a divatban, és azt vallotta: ahhoz, hogy sikeres legyél, annak is kell kinézned. Minden este büszkén húzta fel kezére a fehér kesztyűt a vacsorákhoz, és öltözékére nagy hangsúlyt fektetett. Még a fényképeken is odafigyelt, hogy mindig a jó profilját mutassa.

Fotografikus memóriája volt

Azt mindannyian tudjuk, hogy Tesla kivételes elme volt, de azt talán kevesen, hogy fotografikus memóriával rendelkezett. A találmányaihoz igen hasznos volt, hogy minden könyvet és képet el tudott raktározni az agyában. Hatalmas képzelőereje volt, és három dimenzióban tudta maga elé álmodni a kreálmányait.

 Nikola Tesla 1943. január 7-én hunyt el New Yorkban, élete 87. évében.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre