A család szent, a gyermek pedig ajándék

Július elsejétől lehet igényelni a családvédelmi akcióterv részeként beharangozott négy támogatást. Ezek, valamint a korábbi intézkedések valódi segítséget jelentenek a gyermeket vállalóknak. A 2010 óta újjáélesztett családpolitika ugyanakkor nem pusztán támogatást jelent: a cél, hogy a nagycsalád ne kuriózum, hanem evidencia legyen a társadalmi megítélésben - olvashatjuk Jobbágyi Zsófia a Magyar Hírlap oldalán megjelent, általunk szemlézett cikkében.

Jobbágyi Zsófia visszaemlékezik azokra az iskolai évekre, amikor az egyik, hétgyermekes családból származó osztálytársa élethez való viszonyulását csodálhatta meg nap mint nap. A fiú hihetetlennek tűnő nagycsaládos elbeszéléseit szívesen hallgatták osztálytársai; Marci akkor is derűs és jól tanuló gyerek volt, ha kopott nadrágban járt, vagy ha hiányzott a szalámi a szendvicséből.

A 2010 előtti szocialista kormányok módszeresen igyekeztek rombolni azt a társadalmi szemléletet, amely szerint a a család szent, a gyermek pedig ajándék. Hála Istennek nem jártak sikerrel. Minden nehézség, megvont vagy eleve nem nyújtott támogatás ellenére

a család iránti szeretet még létezik.

A családbarát azt jelenti, hogy nem kirekesztjük azt, aki több gyermeket vállal, hanem segítjük. Például rugalmas munkaidővel, munkahelyi bölcsődével, napközivel, részmunkaidős állással. Vagy épp azzal, hogy ha női munkaerő kéri a felvételét egy céghez, a munkáltatónak nem az az első dolga, hogy az állásinterjún megkérdezi: nem rejteget-e a pocakjában babát? – írja a cikk szerzője.

A július elsejétől igényelhető

családvédelmi akcióterv négy támogatási formája valódi segítséget kínál a gyermeket vállalóknak

vagy már nevelőknek. Ezzel párhuzamosan a szocialisták által korábban szisztematikusan rombolt, nagycsaládokkal kapcsolatos pozitív szemlélet is visszatérni látszik.

Forrás: MH

Iratkozzon fel hírlevelünkre