Bubik István ma ünnepelné 61. születésnapját

A Jászai Mari-díjas magyar színművészre emlékezünk.

A színészdiploma megszerzése után a Nemzeti Színházhoz szerződött. Fiatal korától kezdve kiemelkedő színvonalat képviselt – nem sokkal az egyetem elvégzése után már Mercutioként lépett a Nemzeti Színház színpadára, majd Ádámot játszotta az Ember tragédiájában.

A nyolcvanas években aktívan részt vett az ellenzéki mozgalmakban, felszólalt a Hősök terén tartott tüntetéseken is. Ezek után egy évet Londonban töltött, hogy gondolkozzon az életéről, munkájáról. Ezalatt tudatosan mellőzte a színészmesterséget – rakodómunkásként dolgozott. Visszatérése után a Művészi Színházhoz szerződött, és egészen annak megszűnéséig a társulat tagja maradt. Élete során a Thália Színház társulatát is erősítette, 2000-től az Új Színház tagjaként dolgozott. Bubik az érdemes művész kitüntetést, valamint az Országos Színházi Találkozó legjobb férfi alakításért járó díját is megkapta. Eljátszotta a magyar és a világirodalom legszebb szerepeit, ugyanakkor rockoperákban nyújtott alakításai is emlékezetesek.

Tragikus halála az egész nemzetet megrázta. 2004-ben vesztette életét egy közúti balesetben. Emlékét örökké őrzi a magyar színházi társadalom. A róla elnevezett díj a Magyar Művészetért díjrendszer önálló díja. Ezt az elismerést évente ítélik oda, 35 évesnél fiatalabb színész vagy rendező kaphatja meg. Bubik szenvedélyes lovas és az ügető rendszeres vendége, versenyek gyakori résztvevője volt, ezért a Kincsem Park legnagyobb szabadtéri versenyén, a hagyományos szilveszteri ügetőn emlékére minden évben megrendezésre kerül a Bubik István emlékverseny.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre