Líbia kifogásolta a Sea Watch mentőakcióját a Földközi-tengeren

A líbiai haditengerészet azzal gyanúsította meg csütörtökön a Sea Watch német segélyszervezetet, hogy az észak-afrikai állam hatóságainak előzetes tájékoztatása nélkül mentett ki hatvanöt menedékkérőt a Földközi-tengeren.

„Mostantól egyedül a Sea-Watch felelős a migránsok sorsáért”

– jelentette ki Ajúb Kaszem, az észak-afrikai állam haditengerészetének szóvivője, akit az ANSA olasz hírügynökség idézett.

A civilszervezet – mint mondta – nincs feljogosítva a menedékkérők kimentésére anélkül, hogy erről előre tájékoztatná a líbiai haditengerészetet, amelynek alárendeltségébe tartozik a parti őrség.

„Ha értesítettek volna minket, mi mentettük volna ki a migránsokat. Minket azonban csak azt követően tájékoztattak, hogy a Sea-Watch már kimentette a menedékkérőket” – tette hozzá Kaszem.

A segélyszervezet Sea-Watch 3 nevű mentőhajója hatvanöt migránst mentett ki szerdán egy gumicsónak fedélzetéről 55 kilométerre Líbia partjai előtt. A Sea-Watch állítása szerint a hajó legénysége a mentést megelőzően riadóztatta az olasz, a máltai és a líbiai parti őrségeket is, de választ nem kapott.

„Cserben hagytak minket” – panaszolta a segélyszervezet,

amely szerint a menedékkérők között tizenegy nő, egy mozgássérült, két csecsemő és tizenhárom fiatal is van.

„Kikötőink zárva maradnak” – reagált szerdán Matteo Salvini olasz belügyminiszter a történtekre.

2018 júniusától hivatalosan az európai uniós támogatást élvező líbiai parti őrség felelős az észak-afrikai állam partjai előtti térségben az Európába induló menedékkérők kimentéséért.

Az olasz kormány emellett szigorú bevándorlási politikát folytat, ismételten lezáratta kikötőit a civilszervezetek mentőhajói előtt, és bejelentette, nem fogad be több menedékkérőt az országba.

MTI