„Beyoncé-mise” a katedrálisban

A  San Franciscó-i Grace Katedrálisban rendhagyó esemény zajlott: több száz fős hallgatóság előtt Beyoncé adott koncertet a templomban összegyűlteknek. 

Az énekes olyan dalokat adott elő – például Flaws and All című művet –, amelyekben gyakran visszaköszön a vétkeket követő megbánás érzete. A különleges környezetben ezek a dalszövegek az Istennel folytatott párbeszéd részeként nyertek új értelmet. 

John Harmon lelkész az eseményről nyilatkozva azt emelte ki, hogy egy-egy ilyen alkalom milyen üzeneteket tud megfogalmazni a társadalom számára: „Van egy olyan közösségünk, amely fiatalos, szeretetteljes és partnerként tekint a világra, nem ellenségként.

Van egy jó hírünk azoknak, akik még nem tudják: Isten szeret benneteket!”

Beyoncé ugyan nem értelmezhető példaképként a keresztények számára, de művészetében gyakran használ vallásos szimbólumokat is. Dalszövegeivel számos olyan társadalmi problémára reflektál – úgymint a fekete nők társadalmon belüli szegregációja –, amelynek feloldásában az egyházak is szerepet vállalnak.

Megválaszolandó kérdés az amerikai társadalomban az is, hogy a nők is lehetnek-e lelkipásztorok. John Harmon szerint igen, s mindezt a Bibliából hozott példával támasztja alá. – Jézus Szűz Máriát és Mária Magdolnát is megbízta azzal, hogy hirdessék az evangéliumot. Ha Istennek sem okozott gondot az, hogy a nőkre bízza ezt a feladatot, akkor nekünk sem lehet ez ellen kifogásunk – fogalmazott. 

Az ötlet, hogy Beyoncé koncertet adjon a katedrálisban, Yolanda Nortontól származik, aki maga is az episzkopális egyház női lelkészeinek sorát bővíti. Ő Beyoncé és a Biblia címmel már korábban is tartott egy teológiai kurzust, véleménye szerint Beyoncé szövegei jól párhuzamba állíthatók a vallásos témákkal, ráadásul a népszerű énekesnőn keresztül láthatóan a fiatalok számára is vonzóvá lehet tenni az egyházakat.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons/WikiPedant