Orbán Balázs: a választás kampánytémája a migráció és a terrorizmus

A május 26-i európai parlamenti választás kampánytémája nem csak a magyar kormány szerint, hanem minden európai tagállami választópolgár szerint a migráció és az ezzel összefüggő terrorizmus kérdése – jelentette ki Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára Szobon.

Komoly tétje van a május 26-i európai parlamenti választásnak – hangsúlyozta a politikus. – Hosszú évek óta most először azt lehet mondani, hogy valóban van egy európai kampánytéma, ami alapján az európaiak döntést hoznak a parlament összetételéről a következő öt éves ciklusra. A migráció és a terrorizmus kérdése az, ami jelen pillanatban megosztja Európát és az európai politikusokat. Teljesen egyértelmű, hogy az Európai Parlament eddigi többsége nagyon hangsúlyos bevándorláspárti álláspontot foglalt el az előző években – fogalmazott Orbán Balázs.

Az államtitkár hozzátette: a magyar kormány bevándorlásellenes álláspontot képvisel. Szerinte az európai intézményeknek és az EU vezetőinek is hasonló álláspontot kellene képviselniük.

Orbán a bevándorlás pártolására az Európai Bizottság és az ENSZ támogatásával zajló migránskártya-programot hozta példának, amelynek keretében több tízezren kapnak pénzügyi támogatást, és ezzel tömegeket bátorítanak arra, hogy Európába jöjjenek.

– Ezzel nagyon komoly biztonsági kockázatokat szabadítanak Európára. Jól mutatja ezt az az ügy is, amelynek keretében vélhetően az Iszlám Állam egy hóhérját sikerült az elmúlt hetekben Budapesten elfogni – fogalmazott a politikus. Hozzátette: személye komoly biztonsági kockázatot jelent, mégis menekültstátuszt kapott Görögországban, emellett az Európai Unió migránskártya rendszerén keresztül anyagi támogatásban részesült, és szabadon közlekedhetett Európa számos országában. – Ezek olyan biztonsági kockázatok, amelyeket az európai embereknek nem kell vállalniuk, az európai intézményeknek és kormányoknak meg kell szabadítaniuk őket ezektől a veszélyektől – fogalmazott Orbán Balázs. 

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány szerint nem a bevándorlás támogatására, hanem családpolitikára kell építeni Európa jövőjét. Ennek köszönhető az a családvédelmi akcióterv is, amelyben a legtöbb program július elsejével lépne hatályba. Ezek közül az egyik zászlóshajó-projekt a babaváró támogatás.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a migránskártyákat ugyanolyan rendszerben, bankokon keresztül osztották, mint ahogyan a babaváró támogatást az állam el akarja juttatni a családokhoz, a migránskártyák esetében mégsem talált versenyjogi kockázatot az Európai Bizottság, míg a babaváró támogatásnál feltételezett ilyet.

Az államtitkár megemlítette, hogy a migránskártyák létezését korábban tagadta az Európai Bizottság, és csak amikor „lebuktak”, akkor ismerték el, hogy létezik ez a támogatási forma. – A brüsszeli politika így járt el a magyar családtámogatásokkal kapcsolatosan is: először tagadták, hogy problémáik lettek volna, majd amikor kiderült az igazság, kénytelenek voltak beismerni – fűzte hozzá Rétvári Bence.

Iratkozzon fel hírlevelünkre