Az USA legszigorúbb abortusztörvényét fogadták el Alabamában

Olyan törvényt fogadtak el a héten, amely akár 99 évig tartó börtönbüntetéssel is sújthatja azt az orvost, aki az egyetlen elfogadható indokon – az édesanya életének veszélyeztetettségén – kívül abortuszt hajt végre.

A kereszténység álláspontja a művi terhességmegszakítással kapcsolatban az, hogy csupán akkor engedhető meg, ha az édesanya élete veszélyben forog. Az élet a fogantatás pillanatától kezdve érték, Istentől kapott ajándék. A magzattal fogantatása pillanatától kezdve személyként kell bánni, épségét a lehetőségekhez képest a többi más élőlényhez hasonlóan védelmezni, gondozni és ápolni kell. Ez alól még a nemi erőszak árán és a vérfertőzésben fogant életek sem kivételek.

Kay Ivey, Alabama republikánus kormányzója szerda este írta alá az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét. 

Jelenleg a legtöbb államban a 6. hétig, tehát a magzat első szívdobbanásáig engedélyezett az abortusz, de nem ritka, hogy a méhen kívüli életképesség 24. hetes határáig ad szabad kezet a szabályozás. New Yorkban azonban láthattuk, hogy már egészen a születés pillanatáig törvényesen kiolthatják a méhen belüli babák életét.

Alabama új törvénye csaknem teljesen betiltja az abortuszt. Kizárólag abban az esetben engedélyezi a beavatkozást, ha az anya élete veszélyben van, vagy amennyiben egészsége nagyon súlyosan károsodhat.

A törvény ellenében cselekvő orvosokat akár 99 év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Ivey a törvény aláírását követően állásfoglalást adott ki, melyben kifejtette, „sok támogatója számára ez a törvény ékes bizonyíték arra, hogy az alabamaiak mélyen hisznek abban: minden élet értékes, és minden élet megszentelt ajándék Istentől”. 

Leana Wen, a Planned Parenthood abortuszpárti civil szervezet elnöke kijelentette, csütörtökön bírósági keresetet nyújt be, mert a törvény sérti a Legfelsőbb Bíróság 1973-as Roe v. Wade döntését, mely biztosítja a nők jogát az abortuszhoz.

A ’73-as Roe v. Wade törvénykezés tette legálissá az Egyesült Államok egész területén az abortuszt, és valóban ez a leghíresebb döntés, mely e kérdésben született. Azonban a Legfelsőbb Bíróság ezen döntését mindig együtt kell nézni – ebben a bírók is egyetértenek – a Doe v. Bolton esettel. A Doe-féle törvénykezés engedélyezte, hogy akkor is végezhessenek abortuszt, mikor a baba egyébként már képes lenne életben maradni a méhen kívül.

Az édesanya egészségének megítélése így minden esetben a mindenkori orvos személyére hárul, az „egészség” fogalma alatt pedig érthetünk fizikai, érzelmi, pszichés, familiáris egészséget is, sőt még a nő korát is figyelembe vehetik, ugyanis ezek mind hatással vannak a páciens jóllétére.

Ilyen laza definíciók mellett gyakorlatilag bármilyen indokkal, törvényesen elvégezhető az abortusz.

Internetes oldalán csütörtökre virradóra a The New York Times szerkesztőségi állásfoglalásban azt írta, „Amerika a szélsőséges abortuszellenes törvények korát éli”.

Terri Collins, a törvény egyik előterjesztője azt mondta: többek között az is

céljuk volt, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak alkalmat adjanak a Roe v. Wade megvitatására, ezzel a törvénykezés megsemmisítésére.

Természetesen számításba vették azt is, hogy az ilyen jellegű, megszorító abortusztörvények sok szavazót távolíthatnak el a Republikánus Párttól a 2020-as választásokon.

Varga Gergő Zoltán

A szerző az S4C.News híroldal témafelelőse.

Forrás: Mandiner/MTI