A világ legtutibban kinéző templomai

Nézegettük a világ legkülönfélébb pontjain fellelhető építészeti remekműveket, és kiválasztottunk tíz lélegzetelállítóan szép templomot és kápolnát. A listára bizonyára még sokan felkerülhettek volna, hiszen számtalan csodaszép szentély akad, egy azonban biztos: ezeket a templomokat mindenkinek látnia kell.

Mátyás-templom – Budapest, Magyarország

A képre kattintva galéria nyílik!

Magyarország legrégebbi temploma, amit 1255-ben, IV. Béla uralkodása idején kezdtek építeni, nem sokkal az 1241-42-es mongol hadjáratot követően. Nevét Hunyadi Mátyásról kapta, aki minden bizonnyal a legbőkezűbb támogatója volt a templom felépítésének. Később több uralkodónkat is itt koronáztak meg: I. Károlyt, I. Ferenc Józsefet és IV. Károlyt is. A templom díszes, színes kerámiacserepeit a Zsolnay Porcelán Manufaktúrában aprólékos munkával, kézzel gyártották.

A borgundi fatemplom – Borgund, Norvégia

A képre kattintva galéria nyílik!

A borgundi templom Sognefjord festői völgyében áll. Annak ellenére, hogy a tetszetős épület fából készült, elképesztően jól állta a sarat, hiszen közel 800 éves – egyike a legrégebbi épületeknek.  Először 1342-ben említették írásos forrásokban, azonban dendrokronlólógiai vizsgálatok arra az eredményre jutottak, hogy a templom faanyagát valamikor 1180 telén vághatták ki, így valószínű, hogy már jóval korábban felépült.

Szent Család engesztelő templom – Barcelona, Spanyolország

A képre kattintva galéria nyílik!

Antoni Gaudí katalán építész méltán világhírű mesterműve a világ leghatalmasabb, pompázatos bazilikája lesz, amint befejezik. Bizony, jóllehet a templomot már 1882-ben elkezdték építeni, a tervek összetettsége miatt rendkívül lassan haladó munkálatok várhatóan csak 2026-ra fejeződnek be. Az épület így is Spanyolország egyik legszebbje, egyben az organikus építészet egyik mintapéldánya, amely ugyanakkor magán hordozza a szecesszió és a kubizmus ismertetőjegyeit is.

Hallgrímskirkja templom – Reykjavík, Izland

A képre kattintva galéria nyílik!

A Hallgrímskirkja evangélikus temploma Hallgrímur Pétursson-ról kapta a nevét, aki egy 17. században élt Izlandi pap és az ország egyik legkedveltebb költője volt. A templomot 1937-ben tervezte Guðjón Samuelsson, majd 1945-ben kezdődtek el az építési munkálatok. Megépítése hosszú évtizedekig húzódott, egészen pontosan 41 évig, míg 1986-ban végül átadták. Guðjón Samúelsson az izlandi táj jellegzetes formáit és a skandináv modernizmust akarta ötvözni a templom formájában, elsősorban az Izland-szerte megtalálható, lávafolyások alakította bazaltoszlopok egyedi szépsége ihlette meg.

Megváltó arcának színeváltozása  templom– Kizsi sziget, Oroszország

A képre kattintva galéria nyílik!

Az Onyega-tó egy legismertebb szigetén, Kizsin található ez a furcsa fatemplom, ami a Preobrazsenszkaja, azaz a Megváltó arcának színeváltozása templom nevet viseli.  1714-ben építettek, a legenda szerint az épületeket egy szál fejszével készítette Nyesztor mester, a szekercét azután a tó vizébe hajította, mondván, mivel nem sikerülne még egyszer ilyen szépséget létrehoznia, másnak sem sikerülhet.

A Vérző Megváltó temploma – Szentpétervár, Oroszország

A képre kattintva galéria nyílik!

A lenyűgöző szépségű, ötkupolás emléktemplom, amelyet más néven Krisztus feltámadása templomnak is hívnak, a Jekatyerinszkij-csatorna közelében található. Az építési munkálatok 1883-ban kezdődtek meg két évvel azután, hogy II. Sándor cár ellen orosz anarchisták végzetes merényletet követtek el. A templomot is a gyilkosság helyén emelték, a cárról az épületben egy kiállítás is megemlékezik. A jellegzetes orosz stílusban épült templom színes, hagymakupolás tornyaival igazán fejedelmi látványt nyújt.

Las Lajas katedrális – Las Lajas, Kolumbia

A képre kattintva galéria nyílik!

A Guaitara-folyó kanyonjában található templom egy helyi legendának köszönheti születését, mely szerint 1754-ben egy indián származású anya, Maria Mueces és Rosa nevű süketnéma lánya útközben hatalmas viharba került. Végül a sziklák alatt találtak menedéket – amikor már biztonságban érezték magukat, Rosának különös látomása volt: Szűz Mária jelent meg neki és szólította őt. Ez az esemény indította a helyieket arra, hogy adományaikból a régi helyére 1916-ban új templomot kezdjenek építeni, mely 1949-re készült el. A gótikus épület nevében a Laja arra az üledékes kőzettípusra utal, melynek nyomait Mária felbukkanásának a helyszínén is felfedeztek.

Sainte-Chapelle (Szent Kápolna) – Párizs, Franciaország

A képre kattintva galéria nyílik!

A francia gótika talán legszebb darabja ez a 13. századi templom, a Palais de la Justice épületkomplexum udvarán. A rendelkezésre álló korabeli források egyike sem említi az építésze nevét, a legtöbben azonban úgy vélik, hogy a Saint-Denis székesegyházon és a Notre-Dame-on is dolgozó Pierre de Montreuil követte el ezt az építészeti csodát. A munka korabeli viszonylatban alig 7 év alatt készült el: 1248. április 26-án szentelték fel a világ addigi legnagyobb palotakápolnáját.

King’s College kápolna – Cambridge, Egyesült Királyság

A képre kattintva galéria nyílik!

A meseszép angol gótikus építészet legszebb Tudor-stílusú alkotása a cambridge-i King’s College kápolnája. VI. Henrik 1441-ben alapította a King’s College-et, és azonnal elhatározta, hogy kápolnát építtet hozzá. Az angol uralkodó egy mind méretében, mind szépségében páratlan kápolnát álmodott meg, melynek megvalósításával Reginald Ely-t bízta meg. A munkálatok 1446-ban kezdődtek. Később VI. Henrik börtönbe került, így IV. Edward követte a trónon, akinek uralkodása alatt nem folytatódtak a munkálatok. Az építkezés 1476-ban kezdődött újra, előbb John Wolrich, majd Simon Clerk vezetésével. A kápolna építését csak a Tudor-házi VIII. Henrik uralkodása alatt fejezték be, 1515-ben.

Szent István-bazilika – Budapest, Magyarország

A képre kattintva galéria nyílik!

 A nagy 1838-as árvíz idején a templomnak helyet adó tér helyén még egy domb állt, amire sok száz ember menekült fel, hogy elkerüljék a biztos halált. Ezt követően kezdték meg a gyűjtést, hogy a menekülésre emlékezve templomot építsenek a helyszínen. A munkát 1845-ben Hidl József tervei alapján kezdték el, azonban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc miatt a munkálatok félbeszakadtak, és csak 1851-ben folytatódtak. Az építkezéssel nagyon lassan haladtak, hiszen Hidl 1867-ben meghalt, utána pedig rengeteg szerkezeti problémára derült fény, ráadásul  1868-ban a már felfalazott kupola is beomlott. Az addig klasszicista stílusban épülő templom áttervezésére és átépítésre Ybl Miklóst kérték fel, aki neoreneszánsz formát adott neki. A Magyar Állami Operaházat is tervező építészóriás egészen 1891-es haláláig dolgozott a templomon, amit végül Kauser József  vezetésével fejeztek be. Az elkészült alkotást 1905-ben szentelték fel, a zárókő elhelyezésére pedig az uralkodó, I. Ferenc József jelenlétében került sor 1906. december 8-án.

Iratkozzon fel hírlevelünkre