Több európai politikus és Trump is gratulált Zelenszkijnek

Több vezető nyugati politikus – köztük Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök – gratulált vasárnap este és éjjel Volodimir Zelenszkijnek, az ukrajnai elnökválasztás várható győztesének.

Forrás: MTV1 Híradó

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetben fejezte ki jókívánságait.

„Döntő nap ez Ukrajna számára. A szabad választások és a békés hatalomátadás erős ukrajnai demokráciával egyenlő. Gratulálok Volodimir Zelenszkijnek. Az EU elkötelezett (Ukrajna) támogatása mellett”

– írta Tusk.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a következőt írta Twitter-oldalán:

„Gratulációm Volodimir Zelenszkijnek az ukrajnai elnökválasztáson aratott győzelméért. Ukrajna a NATO megbecsült partnere, számítunk az együttműködés folytatására”.

Donald Trump amerikai elnök telefonon gratulált Zelenszkijnek – írta a Twitteren Kurt Volker amerikai különmegbízott.

„Továbbra is támogatjuk Ukrajnát területi egysége helyreállításában és az orosz agresszió elhárításában”

– tette hozzá.

Zelenszkij beszámolója szerint Emmanuel Macron francia elnök szintén tolmácsolta jókívánságait. Macron a választás előtt Párizsban fogadta Zelenszkijt és Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt is.

Andrzej Duda lengyel elnök hivatala a Twitteren tett közzé közleményt. „Andrzej Duda elnök telefonon gratulál a megválasztott ukrán elnöknek, Volodimir Zelenszkijnek, és meghívta Lengyelországba” – olvasható az állásfoglalásban.

„Ez a választás tükrözi reményeit az ukrán népnek, amely a gazdasági és politikai élet reformjainak jelentős mértékű felgyorsítását várja az államtól, ugyanakkor pedig a biztonság és stabilitás szavatolását is”

– emelte ki a lengyel elnök hivatalának közleménye. „Az elnök megerősítette, hogy Lengyelország következetesen támogatni fogja Ukrajna Európába és az euroatlanti közösségbe vezető útját” – tette hozzá. Duda egyben reményét fejezte ki, hogy Zelenszkij támogatni fogja Ukrajna euroatlanti közeledését.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter szintén mikroblogján fejezte ki jókívánságait. „Ukrajna éppen most döntött a változás mellett. Tiszteletben tartjuk a választás eredményét, és úgy hisszük, hogy az a szabadság, reformok kiterjesztéséhez és az euroatlanti családba vezető további integrációhoz vezet. Túl sok erőfeszítésbe került, túl sok véráldozattal járt.

Ukrajna Európához tartozik”

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Sebastian Kurz osztrák kancellár az APA osztrák hírügynökségnek eljuttatott közleményében így fogalmazott: „Előre örvendek együttműködésünknek és a bilaterális kapcsolataink további elmélyítésének”. Kurz szerint Ausztria ez egyik legnagyobb befektető Ukrajnában, és ezért erős érdeke fűződik az ország gazdasági fejlődéséhez. „Bátorítom Zelenszkij elnököt a szükséges reformok folytatására, különös tekintettel a korrupció ellenes harcban” – tette hozzá a kancellár. A kelet-ukrajnai válságról szólva kijelentette:

Ausztria kiáll az Európai Uniónak az Oroszország ellen elrendelt szankciói mellett, és követeli, hogy állítsák helyre az ország (Ukrajna) területi egységét”.

***

A leendő új ukrán elnöknek, Volodimir Zelenszkijnek tárgyalnia kell Oroszországgal, hiszen nem folytatható tovább a bűnbakkeresés és az ellenségeskedés politikája – mondta Fedinec Csilla, az MTA Társadalomtudományi Kutatóintézetének munkatársa az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Az elemző a magas választási részvételi arányt is azzal magyarázta, hogy a választók elutasítják a leköszönő elnök politikáját.

Petro Porosenko a szeparatizmus vádjával és titkosszolgálati segítséggel egymás után szorította ki versenytársait a politikai életből, ellenségnek nyilvánította a nemzeti kisebbségeket és az ország keleti megyéit, az ellenzék ezért szinte teljesen megsemmisült az elmúlt néhány évben – idézte fel.

Fedinec Csilla rámutatott, hogy az államigazgatás a hatalmi nyomás ellenére sem mozdult meg Porosenko érdekében, Zelenszkij megválasztását viszont profi csapat segítette. A szakértő szerint utólag úgy tűnik, hogy kampány felvezetője volt az a televíziós sorozat is, amelyben az új elnök a nép szolgáját alakította.

Ukrajnában ugyanakkor bármi lehetséges, ezért egyelőre senki nem tudja, hogy az új elnök valóban képes lesz-e jelentős változtatásokra

– hangsúlyozta.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre