A tojásdíszítés királynőjénél jártunk

Húsvét alkalmából Kecskeméten jártunk Zsigóné Katalin népi iparművésznél, akit a ”tojásdíszítés királynőjeként” is ismernek. Az általa készített művek közt két különleges alkotását, a Nemzet tojását és a Beszélő tojást is megtekintettük.

A ház külső és belső terei is arról árulkodnak, hogy a lakók a népművészet ismerői és szerelmesei: már a teraszon is sajátos cifra díszítőelemekkel találkozunk.

Katalin egész évben különböző díszítési technikákkal készíti a hímes tojásokat. A tojásfestés mellett a népművészet hét másik ágát is űzi.

Az általa készített hímes tojásokon a magyar népi kultúra motívumai jelennek meg.  Kérdésünkre elmondta,  több ezer ilyen motívum létezik, amelyek mind-mind sajátos jelentéssel bírnak. Régebben az emberek ezeknek mindenféle különleges erőt és jelentést tulajdonítottak, illetve sokszor ezek figyelmeztették őket arra, hogy mik is azok a dolgok, amelyek az életben fontosak. 

Zsigóné Kati egyik leghíresebb alkotása a Nemzet tojása, amelyet tavaly húsvétra,  1 év alatt készített el. Az ezen található ábrázolások a magyar történelem fontosabb pillanatait mutatják be.  A tojást sokan szeretnék megszerezni, de egyelőre nem tudni, ki lesz a szerencsés, aki majd féltve őrizgetheti a törékeny alkotást. 

Az idei húsvétra Katalin a Beszélő tojást alkotta meg, amelynek elkészítése hét hónapba telt. Ez a különlegesség összesen 348 különböző motívumot tartalmaz, és ezeken keresztül az évszázados szimbólumokon keresztül szólítja meg a ma emberét.

A házban Kati az elkészült tojásokból egy múzeumot is berendezett a férjével, ahová egész évben tárt karokkal várják a látogatókat, akik azon túl, hogy gyönyörködhetnek a kiállított alkotásokban, ha kedvet éreznek rá a hímes tojáskészítés alapjait is elsajátíthatják.