A világ 10 leggyönyörűbb könyvtára

Április 14-én ünnepeljük a könyvtárosok világnapját. E napon emlékezünk meg azokról az emberekről, akik szakmai tevékenységükkel a ma embere és az utókor számára is elérhetővé, kereshetővé teszi a felhalmozott tudást, ezzel segítve a társadalmi fejlődését.

A Könyvtárosok világnapjának meghirdetett célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és a könyvtáros szakma által képviselt értékekre. A kezdeményezés két nagy szervezet nevéhez köthető: az Amerikai Könyvtárak Szövetsége (American Library Association(ALA), és az Könyvtári egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Library Associations and Institutions(IFLA). Könyvtárak, és így könyvtárosok nélkül bizonyára nem lennének számítógépek, telefonok, de valószínűleg még elektromos áram sem.

Habár a 21. században a könyvtárak szerepe is átalakulóban van, tévedés lenne azt gondolni, idejük a digitális világban végleg lejárt: ezek az intézmények ugyanis továbbra is az egyetemes emberi tudás legfőbb tárházai.

A jeles nap alkalmából összegyűjtöttük a világ 10 legszebb könyvtárát, ahol minden bizonnyal nem csak a könyvtárosok tartózkodnának szívesen.

Klementinum könyvtár, Prága

A Prágában található Klementinum könyvtárat Jezsuita szerzetesek alapították, miután 1556-ban Csehországba érkeztek. Ez a világ egyik legjelentősebb barokk könyvtára, melyet 1722-ben nyitottak meg és több mint 20 ezer könyv található itt. Két hektáros alapterületével ez Európa egyik legnagyobb épületkomplexuma.

Forrás: Wikimedia Commons

Osztrák Nemzeti Könyvtár, Bécs, Ausztria

Bécsben található Ausztria talán legszebb könyvtára. Az Osztrák Nemzeti Könyvtár épülete VI. Károly német-római császár uralkodása idején Johann Bernhard Fischer von Erlach udvari építész tervei alapján épült. Legértékesebb relikviájának az 1368-ban III. Albert Habsburg herceg felkérésére készített evangéliumos könyv számít.

Forrás: Fidelio.hu

St. Gallen kolostora, Sankt Gallen, Svájc

A svájci St. Gallen benedek rendi könyvtárában, közel 160 ezer kötet található, itt található a középkori könyvek legnagyobb gyűjteménye is. A rokokó stílusú könyvtárban olyan 10. századi krónika is fellelhető, ami a kalandozó magyarok 926. évi támadásáról ad számot.

Forrás:myswitzerland.com

Mafra-palota könyvtára, Mafra, Portugália

A Lisszabontól nem messze található barokk stílusú Mafra-palota építési munkálatait 1717-ben kezdték meg, kezdetben egy visszafogott, szerény ferences kolostornak tervezték. Itt található többek között az 1493-as Nürnbergi krónika, továbbá a világ első modern értelemben vett atlasza, az 1595-ös Theatrum Orbis Terrarum Abraham Ortelius.

Forrás:theguardian.com

Yale egyetem Beinecke könyvtár, New Haven, USA

A Yale egyetem ritka könyvekre specializálódott könyvtára, a Beinecke könyvtár 1963-ban épült. A könyvtár felszín feletti része száznyolcvanezer, a földalatti és külső raktárak pedig több mint egymillió könyvet rejtenek,  emellett kéziratok millióit is őrzik a sci-fi-be illő épület falai. A könyvtár más szempontból is különleges: nincsenek hagyományos ablakok rajta, egyedül az épület falát képező áttetsző márványlapokon jut fény a belső térbe.

Forrás: twitter.com

Kínai Nemzeti Könyvtár, Peking, Kína

A Kínai Nemzeti Könyvtár Ázsia legnagyobb, a világ második legnagyobb könyvtára. Gyűjteménye közel 29 millió könyvből és mintegy 12 millió folyóiratból áll. A könyvtárat 1909. április 24-én alapították, s ma itt őrzik a kínai irodalom legnagyobb gyűjteményét.

Forrás: chinaculture.org

Real Gabinete Könyvtár, Rio De Janeiro, Brazília

A 19. században épült Portugál Királyi Olvasóterem a portugál felfedezések fénykora előtt tiszteleg, nem véletlenül tartják az egyik legszebb könyvtárnak. A gótikus stílusú épületben lévő 350 ezer kötet között igazi ritkaságok is találhatók.

Forrás: archaeology.wiki

Trinity College könyvtár, Dublin, Írország

1952-ben alapították, mára ez Írország legnagyobb könyvtára. Mostanra több mint 6 millió kötet található az egyetem épületkomplexumában. A leghíresebb kézirat, a Book of Kells és a Book of Durrow, melyeket még Henry Jones, Meath püspöke és az egyetem egykori alkancellárja adományozott a könyvtárnak az 1660-as években.

Forrás: thewanderblogger.com

Fővárosi Szabó Ervin könyvtár, Budapest, Magyarország

A könyvtár a Budapest közkönyvtárhálózatát kialakító Szabó Ervinről kapta a nevét. Az létesítmény az egykori Wenckheim-palota épületében működik, amely az 1886-1889 között épült Meinig Artúr tervei alapján. A könyvtár nem kevesebb mint 1 millió kötetnek ad otthont.

Forrás: oroksegnapok.hu

BME Központi könyvtár, Budapest, Magyarország

Az 1900-as évek elején emelt épületet Pecz Samu tervezte. Az olvasni vágyók 1 millió kötet közül válogathatnak, többek között a közgazdaságtan és számos műszaki tudomány szakirodalmának legjelentősebb művei fellelhetőek benne.   

Forrás: nlcafe.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre