Virágvasárnapi körmenetek Damaszkuszban – így ünnepeltek a szír keresztények

A nyugati felekezetekhez hasonlóan a  keleti katolikus egyházak is ma ünneplik Jézus bevonulását Jeruzsálembe.

Vasárnap délelőtt tizenegykor Damaszkusz keresztény negyedeiben megkondultak az ünnepi misére hívó harangok. A hívő emberek legszebb ünneplő ruháikban igyekeztek a virágvasárnapi ünnepségre. A gyerekek ajándékot és fehér csipkés gyertyát kaptak, amit büszkén el is vittek magukkal a misére. A templomok udvarait pálmafákkal és virágokkal díszítették ki, épp úgy, ahogyan kétezer évvel ezelőtt fogadták Jézus Krisztust Jeruzsálem lakói.

Az ünnepi liturgia után mindenki izgatottan várta a közösség cserkész csapata által vezetett körmenetet.

A tömeget irányító cserkészvezetők a sor elejére álltak, kezükben Szíria, az egyház és a templom zászlaját emelték magasba. Utánuk a rézfúvósok és a dobosok következtek, majd a kiscserkészek sorakoztak fel, akik olajfaágat osztogattak az embereknek. Mögöttük következtek az egyházi vezetők és az ünnepségen részvevő hívők tömege.

Damaszkusz egyik keresztény negyedében, Qassaban három katolikus templom is található, amelyek összehangolták körmeneteiket, hogy az ünneplők mindegyiken részt tudjanak venni.

Az első körmenet Kyrillos templomból indult. A cserkészek végigmeneteltek a híres Qassa úton, ahol  az a Francia Kórház található, aminek a működtetéséhez a Hungary Helps Program keretében a magyar állam is hozzájárult.

A Kyrillos görögkatolikus templom körmenete

A képre kattintva galéria nyílik!

A Szent Fatima szír katolikus templom cserkészcsapatának körmenete

A képre kattintva galéria nyílik!

A damaszkuszi Boldogasszony templom körmenete

A képre kattintva galéria nyílik!

A második körmenet a szír katolikus Szent Fatima templomból indult, akik egészen a damaszkuszi Boldogasszony templomig meneteltek, ahol már a görögkatolikus cserkészek által vigyázzba és várták a cserkészvezető jelét, hogy megindulhassanak. Az utolsó cserkészcsapat végigjárta a keresztény negyed utcáit, majd visszatért a templomához. Ezután az emberek felköszöntötték egymást, majd mindenki sietve hazament sziesztázni, hogy az esti ünnepi programokban részt tudjanak venni.

Képek és tudósítás: Kassab Adonis, Damaszkusz

 

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre