Kereszténygyalázó ellenzék V.

Előző cikksorozatunkban bemutattuk az ellenzéki összeborulás előzményeit, hogy korábban miként vélekedtek egymásról a pártok – főként a baloldal a Jobbikról és annak tevékenységéről. Ezúttal az ellenzék keresztényellenes hozzászólásait vizsgáljuk.

Cikksorozatunk első részében a Demokratikus Koalíció politikusait, második részében Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarország országgyűlési képviselőjének nyilatkozatait írtuk le, a harmadik körben a Jobbik közéleti szereplőinek álláspontját gyűjtöttük össze, negyedjére pedig a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Lehet Más a Politika (LMP) politikusait vettük górcső alá. Ezúttal a Liberálisok hozzászólásait gyűjtöttük össze.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) elnöke 2018 őszén úgy nyilatkozott: szerinte a magyar kormány helytelen retorikát használ, amikor a kereszténység védőbástyájaként aposztrofálja magát. Úgy véli, a radikális szélsőségeseknek nem a kereszténységgel van bajuk, hanem a liberális életformával. „Azt a nyugatot támadják, ahol szabadságjogok vannak, ahol női egyenjogúság van, ahol az emberek szabadon dönthetnek.”

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke. MTI Fotó: Illyés Tibor

2013-ban a Liberálisok elnöke a magyar miniszterelnöknek üzent: „Olvasom, hogy Orbán Viktor szerint a magyarság megmaradásáért folytatott harc legfontosabb színtere ma is a templom és az iskola. De melyik templom, Viktor?

Négy gyereketek három különböző egyház tagja. A családod maga a vallásszabadság, de Te ezt minden bizonnyal már bánod. Ez a római katolikus máz, amivel bevonjátok a populizmust és a lassan mindenre kezét rátevő államot… elképesztő. Biztos vagyok benne, hogy az oktatási rendszeretek sem húzza sokáig.

A keresztény kultúrának Alaptörvénybe való illesztésével kapcsolatban ekképp vélekedett a párt: „elfogadhatatlan a kormány legújabb terve, amely szerint az Alaptörvénybe emelnék a keresztény kultúra védelmét. A Liberálisok szerint minden ember magánügye, hogy milyen felekezethez tartozik, és egyáltalán gyakorolja-e vallását. A törvénymódosítás szembemegy a modern demokráciák alapértékével, az egyház és az állam szétválasztásának elvével, az ideológiailag semleges állam követelményével.”

Bősz Anett, a párt egyik alapítója és ügyvivője  2015-ben így nyilatkozott a melegházasságról: „aki nem képes elfogadni a melegházasságot, az nem is liberális, így egy liberális párt számára nem kérdés, hogy támogatja”.

A 2018-as hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás előtt állítólag Németh László plébános a liberális Márki-Zay Péter ellen való szavazásra buzdította a híveket. Erre így reagált a politikus:  Azt kérem a Jóistentől és Laci atyától, hogy térjen meg. Gondolja végig, hogy amit tesz, az nem nekem árt – én úgy látom, hogy nekem még talán segít is. Amit az egyházzal tesz, azért rendkívül fáj a szívem”. Hozzátette, arra kér minden jó érzésű magyar embert, keresztényt, katolikust, imádkozzon az egyházért, az egyház tisztaságáért.

Iratkozzon fel hírlevelünkre