Kereszténygyalázó ellenzék IV.

Előző cikksorozatunkban bemutattuk az ellenzéki összeborulás előzményeit, hogy korábban miként vélekedtek egymásról a pártok – főként a baloldal a Jobbikról és annak tevékenységéről. Ezúttal az ellenzék keresztényellenes hozzászólásait vizsgáljuk.

Cikksorozatunk első részében a Demokratikus Koalíció politikusait, második részében Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarország országgyűlési képviselőjének nyilatkozatait írtuk le, a harmadik körben pedig a Jobbik közéleti szereplőinek álláspontját gyűjtöttük össze. Most nézzük, mit mondtak a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Lehet Más a Politika (LMP) politikusai!

Bangóné Borbély Ildikó, MSZP-s országgyűlési képviselő nem értett egyet azzal, hogy a lombikprogramot a Magyar Katolikus Egyház bűnnek tartja. „Beszélni kell erről a témáról, mert nem bűn meddőségi kezelésen részt venni, és a XXI. században nem fordulhat elő olyan, hogy egy népbetegséget megbélyegzünk”.

Harangozó Tamás, szintén MSZP-s országgyűlési képviselő a keresztény kultúra alkotmányos védelméről eképpen vélekedett: „a keresztény kultúrát kivel szemben kell ma megvédeni Magyarországon? A zsidókkal szemben? A hindukkal szemben? A nem hívőkkel szemben? Hogyan kell az állam szerveinek ma megvédeni a keresztény kultúrát? Mondjuk a rendőröknek?”.

Szerinte a keresztény kultúra ma nincs veszélyben (holott tudjuk, hogy a világon a legüldözöttebb vallás a keresztény vallás).

Hadházy Ákos, az LMP volt politikusa, jelenleg „független” országgyűlési képviselő egy 2018-as vitában kifejtette: a keresztény ország definíciójával szerinte óvatosabban kellene bánni. Érvelését alátámasztandó a délszláv háborút, pontosabban annak keresztény országok által elkövetett bűneit emlegette. „Attól még, mert sok templom van, meg picit átlagosnál többen mennek el templomba, az nem feltétlenül definiálja a keresztény országot.

AZ LMP 2018-as választási programjában ellenzi az egyházi fenntartású iskolák bővülését és fenntartását:

„Az elmúlt években tapasztalt visszásságokra való tekintettel egyelőre nem támogatjuk, hogy további iskolák kerüljenek egyházi fenntartóhoz. Ahol csak egyetlen iskola van, ott elvárjuk, hogy az a fenntartó jellegétől függetlenül világnézetileg nyitott és sokszínű képzést nyújtson.”

Az LMP programja pedig kellemes meglepetést tartogat azok számára, akik szerint a fűszívás nem egyenlő az ördöggel való cimborálással. A dokumentum szerint „dekriminalizálni kell a kannabisz származékokat fogyasztókat, mivel ha bűnözőként bánik velük a társadalom, azzal nem tudjuk a problémát a gyökerénél megoldani. A könnyűdrog-fogyasztás szabálysértési kategóriába kell, hogy kerüljön. A problémás esetekkel ifjúságsegítők és a szociális munkások foglalkozzanak, ne rendőrök és orvosok”.

Iratkozzon fel hírlevelünkre