A Brexit halasztását kérte Theresa May

Theresa May brit miniszterelnök szerdán hivatalosan kezdeményezte az Európai Uniónál a brit EU-tagság jövő pénteken esedékes megszűnésének elhalasztását június 30-áig. Donald Tusk lehetségesnek nevezte a rövid távú halasztást. A kérést egyébként Svédország is támogatja, Franciaországnak viszont feltételei vannak.

A konzervatív párti brit miniszterelnök Donald Tusknak, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökének címzett levelében azt közölte, jóllehet bízik abban, hogy a londoni parlament ratifikálja a Brexit feltételrendszeréről szóló, eddig kétszer is – jelenlegi formájában múlt kedden – nagy többséggel elvetett megállapodást, erre azonban a kilépés márciusi 29-i határidejéig már nincs lehetőség.

Theresa May hangsúlyozza a levélben, hogy a brit jogrendszer alapján a megállapodást az alsóháznak és a felső kamarának, a Lordok Házának is meg kell vitatnia a Brexit-egyezményben foglalt kötelezettségvállalások törvénybe iktatásához. 

Lehetségesnek nevezte a brit európai uniós tagság jövő pénteken esedékes megszűnésének rövid távú halasztását az Európai Tanács elnöke szerdán Brüsszelben, Donald Tusk azonban kijelentette: ehhez a londoni parlamentnek el kell fogadnia az EU-val elért Brexit-megállapodást, amelynek újratárgyalását kizárta.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter azt mondta, Franciaország ellenezni fogja a brit EU-tagság jövő pénteken esedékes megszűnésének (Brexit) elhalasztását június 30-áig, ha Theresa May brit miniszterelnök azt nem indokolja egy hiteles stratégiával.

Egy olyan helyzet, amelyben Theresa May nem képes az Európai Tanácsnak bemutatni kielégítő garanciákat egy hiteles stratégiáról, a halasztási kérelem elutasításához és a megállapodás nélküli kilépés előnyben részesítéséhez fog vezetni

– fogalmazott szerdán a nemzetgyűlésben a francia diplomácia vezetője.

Közben a svéd kormányfő azt mondta, Svédországnak támogatnia kell Nagy-Britannia kérését, hogy halasszák el a szigetország kilépését az Európai Unióból.

Stefan Löfven szerint Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépése a lehető legrosszabb forgatókönyve volna a válásnak.

Svédországnak támogatnia kell az Európai Unió nagyon elfogadó álláspontját, amikor arról van szó, hogy meghosszabbítsák-e a tárgyalási időszakot, akár jelentősen is, ha történetesen erről van szó

– mondta Löfven.

Theresa May brit miniszterelnök nem sokkal később bejelentette, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) június 30-ig, de nem tovább tartó elhalasztását kéri az Európai Uniótól.

(MTI/Reuters/AP/AFP)

Iratkozzon fel hírlevelünkre