Azbej Tristan: Magyarország segít, mert Magyarország szolidáris!

A kormányzati együttműködés mellett társadalmi összefogást is indít a segélyszervezet, hogy a háború után visszatérő iraki családok gyermekei újrakezdhessék a tanulást. Az „Esély a visszatérésre, esély a maradásra!” - szlogen jól fémjelzi az Ökumenikus Segélyszervezet iraki missziójának elkötelezettségét. A karitatív szervezet hosszú évek óta jelen van a háború sújtotta közel-keleti országban. Nem csak humanitárius segélyeket juttat el a térségbe, hanem aktívan részt vesz az újjáépítésben, illetve kiemelten kezeli a rászoruló keresztény családokat is. Tudósításunk.

A segélyszervezet székházában megtartott sajtótájékoztatón Lehel László elnök-igazgató elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet egyedüli regisztrált magyar segélyszervezetként van jelen Irakban. 2016 óta Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával állandó jelenlétet hoztak létre, két magyar munkatárs folyamatos helyben tartózkodásával.

A segélyszervezet fokozatosan tudta bővíteni a tevékenységét. Az igazi nagy előrelépés 2017-től következett be, amikor elindult egy ötszázmillió forintos program – fogalmazott Lehel László.

Ennek első szakaszában a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a Hungary Helps Program keretében végzett humanitárius segélyprogram sikeresen lezárult. 125 millió forintos összegből 55 lakóházat építettek újjá Qaraqoshban, egy fiú- és egy lányiskolát újítottak föl Bashiqában, valamint egy 2500 embert ellátó vízhálózat rekonstrukcióját végezték el Alqoshban. Az újjáépítés mellett humanitárius segítségként 324 család téli tüzelőt, 600 család pedig élelmiszert és takarókat kapott.

Lehel László elnök-igazgató a sajtótájékoztatón

Az első szakaszban már láthatóan elmozdultunk a fejlesztés irányába. Már nem csak humanitárius segítséget nyújtunk, hanem a térség fejlesztésében is részt veszünk – mondta a segélyszervezet elnöke.

Lehel László elnök-igazgató beszámolója alapján a második szakasz idén indult el. Ennek keretében két éven át átfogó fejlesztéseket hajtanak végre a főként keresztények lakta Ninive-fennsík településein. 2020-ig 375 millió forintot költenek öt, az Iszlám Állam térnyerése miatt súlyosan károsodott iskola felújítására a Moszullal szomszédos Hamdaniya kormányzóság területén, Karemlesh (itt kettőt), Bashiqa, Qaraqosh és Talkif településeken. Az Ökumenikus Segélyszervezet emellett hat, ivóvíz-ellátáshoz kapcsolódó, és 26.549 ember vízellátását biztosító hálózat és tározó rekonstrukcióját hajtja végre Qaraqosh hat településén: Gabara, Taftian, Nasiria, Baqufa, Hatura és Sereshka falvakban. Az újjáépítés mellett mintegy kétszáz családot támogatnak humanitárius segéllyel a hideg téli időszakokban, nekik élelmiszert és takarókat biztosítanak. Folytatódik a pszichoszociális segítségnyújtás is, melyet a sokat szenvedett családok egy újonnan beindított közösségi központban vehetnek igénybe Qaraqoshban.

A második szakasz célkitűzése a fejlesztés, nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy az emberek komfortosan érezzék magukat. Ne legyen bennük az az örökös kényszer, hogy el kell hagyniuk a hazájukat – nyilatkozta Lehel László.

Magyarország szolidáris

Magyarország segít, mert Magyarország szolidáris! – ezzel a mondattal kezdte meg beszédét Azbej Tristan államtitkár, aki szerint keresztény országként erkölcsi kötelességünk segíteni a világ válságövezeteiben szenvedő testvéreinken.

Az Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárságának vezetője szerint hazánk azért is segít, mert megteheti.

Magyarország egyre erősebb, így már arra is jut erőforrás, hogy a világ problémáival is foglalkozzunk – emelte ki az államtitkár.

Azbej Tristan államtitkár a sajtótájékoztatón.

Magyar érdek

Azbej Tristan szerint Magyarország az üldözött embereknek szóló segítségnyújtása a magyarok érdekét is szolgálja. A világban zajló konfliktusok ugyanis befolyásolják az magyarok életét is. Bár távolinak tűnhetnek a háborús térségek, de a menekültválság így is elérte hazánkat – emlékeztetett.

A magyar emberek érdeke is, hogy a körülöttünk lévő világban béke, biztonság és fejlődés legyen. Ez jellemezte azokat a régiókat, amelyeket migrációs forrásokként is tekinthetünk – fogalmazott  Azbej Tristan.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy ezeknek a válságövezeteknek a közelsége akkor vált érezhetővé, amikor 2015-ben a migrációs hullám elérte hazánkat. A magyar kormány akkor felismerte azt, hogy a migrációban érintett feleknek a folyamat nem kedvez, sőt kifejezetten veszélyes.

Magyarországot és az Európai Uniót azért veszélyezteti, mert olyan tömegek érkeznek, akik adott esetben nem alkalmasak, illetve nem hajlandóak az integrációra. Magukat az elvándorló embereket kiszolgáltatja az embercsempészek kegyetlenségének. A válságrégiókban maradt közösségek pedig azokat a fiatalokat veszítik el, akik az újjáépítésben tudnának részt venni – hangsúlyozta Azbej Tristan.

Az államtitkár szerint magyar kormány politikája összefoglalható egy mondatban:

Mi nem a bajt szeretnénk Európába és Magyarországra hozni, hanem a segítséget szeretnék elvinni oda, ahol a baj van.

Azbej Tristan kiemelte a magyar humanitárius politika egyediségét, amely először ismerte fel kormányzati szinten azt a jelenséget, amit keresztényüldözésként ismerünk. Ezt sajnálatos módon a világ közvéleménye továbbra is vonakodik elfogadni.

A világon a kereszténység a legüldözöttebb vallás. A keresztények több mint nyolcvan országban szenvednek az üldöztetéstől és a diszkriminációtól a hitük miatt.  Ez több mint 245 millió embert érint – húzta alá Azbej Tristan.

A legelhallgatottabb humanitárius válság

Az államtitkár szerint az egyik legnagyobb és sajnálatos módon az egyik legelhallgatottabb humanitárius válság az északi-iraki területeken lévő, keresztények lakta Ninive-fennsík, ahol az Iszlám Állam terroristái pusztították el a keresztények otthonait.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2014 óta segíti a háború után visszatérő családokat, kiemelt figyelmet fordítva az üldözött keresztényekre. Az elmúlt években többek között lakóházak újjáépítésével támogatta a visszatérőket, a segélyprogramja most induló szakaszának részeként pedig a harcokban károkat szenvedett iskolák újjáépítését, felszerelését is segíti a helyszínen.

Az Ökumenikus Segélyszervezet legfontosabb partnerei a magyar kormányzat által támogatott Hungary Helps Program, illetve a kis összeget adományozó magyarok, akik a sok kis adományokból csodát tudnak építeni.

A képre kattintva galéria nyílik!

Kassab Adonis

Képek: Ökumenikus Segélyszervezet. Videó: Hungary Helps – Magyarország Segít

Iratkozzon fel hírlevelünkre