Szarvas: Patkányhad rágta összeomló ház az Európai Néppárt

A Pesti Srácok remek publicisztikájában Herczeg Ferenc nagyszabású és kitűnő történelmi drámájából, a Bizáncból (1904) idéz Szarvas Szilveszter, mert rendkívül nagy hasonlóságot vél felfedezni az ott ábrázolt történelmi korszakkal.

A szerző által tanulságos és ez idő tájt igencsak aktuálisnak bemutatott történetben a bizánci birodalom véres eleste és bukása tárul elénk.

Az 1453. május 29-én játszódó drámában a végóráit éli Konstantinápoly, a várost védő falakat Mohamed szultán ostromolja, Konstantin császár és a genovai zsoldosokkal kiegészült serege pedig utolsó erejével próbálja a kereszténységnek megőrizni a birodalom erkölcsi romhalmazzá lett fővárosát és a benne élő, jellemtelensége miatt is halálra ítélt népet. A császár környezetében szinte már csak az árulók maradtak, egyetlen ember tart ki tisztességben mellette mindvégig, a genovai zsoldosok vezére, Giovanni, aki így szól a regényben a gyáva árulókhoz:

„A patkányhad addig rágta a ház alapját, amíg rászakadt. Most ijedten visítanak: Isten, tégy csodát! Isten nem tesz csodát a patkányok kedvéért! (…) Nem menthetlek meg titeket. (A katonáihoz fordul.) Előre, férfiak! Tépett zászlóval, de ép becsülettel vonuljatok haza. Zsákmány gyanánt egy tanulságot vigyetek magatokkal: minden nemzet akkor hal meg, ha megásta a maga sírját.”

A szerző szerint a fenti tanulság aktualitását az Európai Néppárt és Fidesz mai vitanapja adhatja meg.

Véleménye szerint: az EPP árulókat, féleszűeket, alattomosakat adott Európának, mint az isiászos Junckert, a migránsok beengedését biztosi szinten egyengető Avramopuloszt, az Orbán-gyűlölő Frank Engelt, Viviane Redinget, a Sargentinit tisztelő és hazugsággyűjteményét nap mint nap újraolvasó Roberta Metsolát, vagy a Magyarországon elsőként azonnal a Soros-egyetemre rohanó, itt még dörgölőző, de Brüsszelben Orbán Viktor kioktatásával és rendre utasításával haknizó Manfred Webert, akinek csúcsjelöltsége tökéletesen szemlélteti, hogy milyen állapotba került az Európai Néppárt és milyen jellemek kerültek a pártcsalád élére.”

Az Európai Néppárt a liberálisok foglya lett, politikai, technokrata-liberális irányvonala már alig van köszönőviszonyban az eredeti, kereszténydemokrata értékekkel és eszmékkel – írja a Pesti Srácok.

Az Európai Néppárt megásta a saját sírját, ezért fájó szívvel, de Magyarország és Európa érdekében egyre inkább a genovai Giovanni példáját kell követni, mert ahogy Konstantinápolyban, úgy az Európai Néppártban is tobzódnak az árulók, a féleszűek és a megvásároltak, az ön- és birodalomveszejtők.

Csakúgy, mint Giovanninak, a Fidesznek is tépett zászlóval, de ép becsülettel kell hazatérni, mielőtt a patkányhad rágta ház ránk szakad – zárja gondolatait Szarvas Szilveszter.

A teljes írás a Pesti Srácok-ban itt olvasható el. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre