Stadionok

A múlt héten arról írtam, hogy egy stadion építkezésén dolgozó munkások, a kívülálló számára fölfoghatatlan ostobasággal szidják a stadionépítkezéseket. Azt, amiből élnek. A mai napon arról szeretnék írni, hogy az alantasan bujtogató sajtó milyen módon vezeti félre a tájékozatlan, de mégis tájékozottnak látszani akaró embereket.

Az újságokat olvasva az ember néha pontos adatokra is bukkanhat. Véletlenül jutott a tudomásomra, hogy az Orbán-kormány 2010-es hatalomra jutása és 2015 vége között, azaz öt és fél év alatt. 80 milliárd forintért épített stadionokat. Akkor kezdte ezt, amikor az évi GDP eredményét az építőipar gyönge teljesítménye rontotta le. Az állami megrendelésekkel az építőipart igyekezett fölpörgetni, mint ahogyan azóta is ezt teszi különböző módszerekkel.

Ez az adat akkor nyert értelmet számomra, amikor megtudtam, hogy 2015-ben, a nagy migrációs válság évében a Magyar Állam kiadásai a migrációval kapcsolatban ugyancsak 80 milliárdra rúgtak. Ez a pénz úgy úszott el, hogy belőle semmi sem maradt Magyarországon, szemben a stadionokkal, amelyek mind a mai napig itt állnak, és nemzetünk vagyonának részét képezik. Aztán 2016-17-ben, két év alatt, az állam csak a nálunk fölbukkanó migránsok egészségi ellenőrzésére ugyancsak 80 milliárdot fordított. Ebből sem gyarapodott országunk egy fikarcnyit sem. Se az előző, sem az utóbbi esetben ez nem fájt senkinek sem. Csak a stadionépítés, amelyre ugyanennyi ment el, de nem egy vagy két, hanem öt év alatt.

Ha valamire, erre a fölösleges kiadásra kellene panaszkodni. Ezt azonban a felelőtlen és erkölcstelen sajtó nem adja az emberek szájába, hogy aztán azok maguknak is játszva a jól informáltat szajkózhassák azt.

Az ellenzéki sajtó orránál fogva vezeti a kritikátlan embereket. De a kormánypárti sajtó részéről sem látok tárgyszerű, tényekkel és számokkal igazolt cáfolatokat, azok is inkább az érzelmekre kívánnak hatni.

Tudás alapú társadalmat építünk?

Maróth Miklós 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!