India újabb területeken tiltja meg a nagypéntek ünneplését

Két újabb térségben törölte el a nagypénteket mint nemzeti ünnepnapot az indiai kormány. Dadra és Nagar Haveli, valamint Daman és Diu nyugat-indiai szövetségi területeken több mint százezer keresztény esett áldozatául a kormány újabb, keresztényeket elnyomó döntésének.

Az említett két terület egykoron keresztény földeknek számított, beékelődve a mai Gudzsarát állam nyugat-indiai partvidékén, mára azonban már a 600 ezernél is több hindu lakosság mellett a keresztények kisebbségben élnek.

Keresztény aktivisták erősen bírálják a kerületi hatóságok döntését, amiért nagypéntek ünnepét kiemelték az ünnepek sorából. Ez a lépés minden valószínűség szerint a hindupárti Bharatiya Janata Párt (BJP) növekvő befolyásának köszönhető, mely pártnak intézkedései folyamatosan visszaszorítanák a keresztények vallásgyakorlását – jelenti az International Christian Concern.

Az indiai Püspöki Konferencián felszólaló Mascarenhas püspök így nyilatkozott az esetről:

“Az egész nagyon szomorú és szerencsétlen. Ez megint azt mutatja, hogy nem foglalkoznak az érzéseinkkel. Bizonyos ideológiák arra használják fel a bürokratikus hatásköreiket, hogy megfosszanak minket jogainktól.”

A keresztény ünnepek elutasítására tett hasonló lépés volt az is, mikor Narendra Modi miniszterelnök karácsony napját nyilvánította a jó kormányzás ünnepnapjának, amely azt követelte az összes parlamenti képviselőtől és hivatali munkatárstól, hogy karácsony napján is bent legyenek a munkahelyükön, annak ellenére, hogy hivatalosan az korábban egy munkaszüneti nap volt.

Akkor ez a szándék elbukott, mivel a többség a keresztények mellé állt, semmissé téve így a törvényjavaslatot. Dadra és Nagar Haveli, valamint Daman és Diu keresztény közösségei bizakodva imádkoznak és remélnek abban, hogy megint az ügyük mellé fog állni annyi ember, amennyi megtörheti az indiai kormány elnyomó intézkedéseit.

Varga Gergő Zoltán

Kép forrása: Imagenesmi

Iratkozzon fel hírlevelünkre