Stadionok? Mészáros Lőrinc?

Egy Erdélybe betelepített román család fia magyar lányt vett feleségül, megtanult magyarul. Gyermekeit magyarnak nevelte, majd maga is Magyarországra jött dolgozni, ahol munkatársai máig sem vették észre, hogy román. Egy stadion építkezésén talált munkát.

Ő román létére nagy híve Orbán Viktornak és kormányának, ezért nem érti, hogy munkatársai miért szidják egy emberként a stadion építését, és az építkezést miért kötik Mészáros Lőrinc nevéhez. Ha ugyanis nem építhetnék a stadiont, akkor nem szidhatnák Mészáros Lőrincet sem, mivel azon kellene törni a fejüket, hogy melyik utcasarkon koldulva próbálják meg családjukat eltartani. Ehelyett ész nélkül szajkózzák a sajtóban található ostobaságokat.

Primitív, alantas jelszavak visszhangra találtak a primitív, alantas lelkekben – mondhatnánk, ha nem tömeges jelenségről lenne szó.

Arisztotelész szerint az a jó kormány, amely az embereket jobbá teszi, és az a rossz, amelyik rosszabbá teszi őket. A program és elképzelés nélküli ellenzék egész politikája arra irányul, hogy a mindannyiunkban lakozó rosszabbik énünket, az irigyet, a gonoszt, a mindenkit és mindent utálót és elutasítót csalogassa ki belőlünk. Az ellenzék erre képes.

Képesek vagyunk mi ebben a tekintetben vonzó alternatívát fölmutatni?

Maróth Miklós