Kiemelt kormányzati cél a családtámogatási rendszer fenntartása

Sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő csütörtökön.

Csaknem másfél millióan támogatták a családokról szóló nemzeti konzultációt – jelentette be a sajtóeseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint az eddigi családvédelmi intézkedések pozitív eredménye már látható, azt statisztikai adatok is igazolják. A gyermeket vállaló családok ma jobban élnek, mint 2010-ben, nagy lépést sikerült tennünk – szögezte le a miniszter.

Kitért arra is, hogy az utóbbi időszakban nőtt a házasságkötések, csökkent a válások száma, illetve az abortuszok és a csecsemőhalandóság aránya lefelé változott. Annak érdekében – fűzte hozzá –, hogy ez a lendület megmaradjon, és megszülethessen minden vágyott gyermek, Orbán Viktor bejelentette hét pontba foglalt családvédelmi akciótervet. Ezzel kapcsolatban a kormány megtárgyalta a kapcsolódó törvénymódosításokat, amelyeket elképzelhető, hogy már pénteken, de legkésőbb jövő kedden benyújtanak az Országgyűlésnek.

A hétpontos családvédelmi akcióterv négy pontja: a babaváró támogatás, a csok kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autótámogatása lép hatályba július 1-jén, a bölcsődefejlesztési program hosszabb távra szól, a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák szja-mentessége pedig január 1-jétől lesz elérhető – tájékoztatott.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormány célja, hogy javuljanak a népesedési folyamatok.

A falusi csokkal kapcsolatban is döntött a kabinet – folytatta –, és a korábban ismertetettnél kedvezőbben határozta meg a települési kört, így minden olyan kistelepülés, szám szerint 2373, részt vehet a programban, ahol csökkent a népesség – vagyis nem csak azok, ahol a népességcsökkenés az átlagosnál nagyobb mértékű.

Az indokolatlan áremelkedések elkerülése érdekében pedig arról is határoztak, hogy lakásvásárlásra a tízmillió forintos összeg legfeljebb fele fordítható, a másik fele pedig felújításra, bővítésre.

A Fidesz EPP-tag „és az is kíván maradni”

A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja és az is kíván maradni – reagált a Magyar Nemzetben megjelent információkra, újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Hozzátette: olyan pártok támadják a Fideszt az EPP-n belül, amelyek a migráció tekintetében a magyar kormánnyal ellentétes állásponton helyezkednek el, támogatták a bevándorlási kvótákat és meg is szavazták az Európai Parlamentben (EP); olyan pártok, amelyekben kormányfői felelősséget senki nem visel. Ezek a miniszter szerint a kisebb pártok, amelyek méretüktől függetlenül is fontos tagok. „Szemben velük mi sokkal toleránsabbak vagyunk” – emelte ki a miniszter, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az EPP-t mintegy 60 párt alkotja, így abban sokféle vélemény jelenik meg.

Meghallgatjuk a kritikákat és arra törekszünk, hogy egy erős és egységes néppárt vegyen részt az EP-választáson – mondta. Azt is leszögezte: a választási eredmények alapján az EPP legerősebb tagpártja a Fidesz.

A legfontosabb téma a bevándorlás

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a 2019-es európai parlamenti (EP-) választás legfontosabb témája a bevándorlás. Gulyás Gergely emlékeztetett: Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje is ezt mondta, vagyis „nem vagyunk egyedül azzal a véleménnyel”, hogy ez a téma kiemelt fontosságú Európa számára. Úgy vélte, azért nem jönnek ide tömegek Afrika irányából és más térségekből, mert a magyar határvédelem visszatartja őket attól, hogy erre próbálkozzanak.

A kerítés megépítése óta a bevándorlók elkerülik Magyarországot, és ha változna a magyar kormány politikája, Magyarország ugyanúgy célpontja lenne a migrációnak – tette hozzá.

Gulyás a vasárnap.hu-nak: A Hungary Helps programot már nem csak Európában ismerik

A vasárnap.hu munkatársának kérdésére, amely arra vonatkozott, hogy mit kell tudni azokról a közepes hatótávolságú légvédelmi rakétákról, amelyeknek vételéről Mike Pompeo amerikai külügyminiszter látogatásakor Szijjártó Péter honvédelmi miniszter nyilatkozott, Gulyás Gergely azt válaszolta: a fegyverek országvédelmi célból kerülnek megvásárlásra, az ügyben folyamatos tárgyalás folyik az amerikai és a magyar honvédelmi tárca között, de Mike Pompeo Budapesten jártakor is folytatott megbeszélést a magyar honvédelmi miniszterrel. A vonatkozó szerződések a tervek szerint a következő évben aláírásra kerülnek– tájékoztatott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A 21 milliárd forintos kiskunfélegyházi fegyvergyártás-beruházással kapcsolatban kérdésünkre Gulyás Gergely elmondta: Miután NATO-tagországok vagyunk, az ország GDP-jének 2 százalékát honvédelemre kellene költeni. Ezt a szintet fokozatosan, 2022-ig érjük el, az évenkénti emelés 2010 óta tart. A kormány álláspontja az, hogy ha ennyi pénz költ az ország haderőfejlesztésre, akkor lehetőleg a hazai gyártás fejlesztésére menjenek ezek a források, és ilyen hazai gyártás kezdődik meg Kiskunfélegyházán is.

A Hungary Helps programmal összefüggésben a miniszter a vasarnap.hu munkatársának azt válaszolta: nem csak Európában, de az Amerikai Egyesült Államokban is elismerik a magyar programot. Míg mindenki szavakban próbál segíteni a válságrégióban, addig Magyarország valóban segít is – mondta, hozzátéve, hogy a Hungary Helps nagy jövő előtt áll, ezt az is bizonyítja, hogy immár egy teljes államtitkárság felügyeli a programot.A praxisközösségek támogatását a miniszter sikerként értékelte munkatársunknak. „Amikor az első Orbán-kormány a praxisok liberalizálása mellett döntött, azt láttuk, hogy az értékük devalválódott a várakozásokhoz képest. Ez a fajta újraegyesítés pedig nem hogy visszaemelte, de emelte is az értéküket, így az együttműködés hosszabb távon sikeres lehet” – mondta.

A bevándorlás elutasításából nem engedünk

A bevándorlás elutasításából nem tudunk engedni – jelentette ki Gulyás Gergely az Európai Néppárt és a Fidesz közötti kérdésre válaszolva. Azt mondta, Manfred Weber levelet írt az EPP vezetőinek, abban nincs szó amerikai diplomákról a CEU vonatkozásában, és az, amit a frakcióvezető kér, megoldott, teljesült, lezárt ügy. Gulyás Gergely hangsúlyozta: egyeztetnek a néppárti vezetőkkel, és világossá tették, hol vannak azok a pontok, amelyekben nem tudnak engedni, ilyen a bevándorlás elutasítása. A Fideszt több köti össze az EPP-vel, mint amennyi elválasztja.

A Fidesz egy kereszténydemokrata pártcsaládba lépett be, és bár vannak csalódásai, a kereszténydemokrata politika leghatékonyabb képviseletére ma Európában még mindig az EPP-n belül van lehetőség – közölte.

A tárcavezető elmondta: az a cél, hogy az EP-választáson az EPP tagjaként méretessék meg magukat, és ez az EPP érdeke is. Ugyanakkor, ha a Fidesz nem lenne az EPP tagja, az nem okozna kárt a pártnak a népszerűség tekintetében – fogalmazott. Megjegyezte: az EPP-ben maradás melletti legfajsúlyosabb érv, hogy a CDU is a pártcsalád tagja.

Közölte: a Fidesz továbbra is támogatja Manfred Webert, mert az lenne a legjobb, ha ő lenne az Európai Bizottság következő elnöke. Úgy vélte, mindazonáltal valóban elhangzanak olyan nyilatkozatok, amelyek miatt joggal lehetne felvetni, hogy Magyarországnál kisebb országok kis pártjai miért gondolják, hogy beleszólhatnak a magyar belpolitikába és megmondhatják nekünk, mit tehetünk és mit nem.

Maximum gondolatkísérlet

Gulyás Gergely közölte: egyeztettek Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnökkel, Manfred Weberrel, viszont Marine Le Pen pártjával, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörüléssel (RN) nem. Hozzátette: „gondolatkísérletként” elmondható, hogy ha a Fidesz nem lenne az EPP tagja, a CDU/CSU-val akkor is jó kapcsolatokat kellene fenntartania, az AfD-vel (Alternatíva Németországnak ) azonban nem lenne lehetőség együttműködésre.

Az EB „nem őszinte”

A miniszter szerint Orbán Viktor kormányfő javaslata a schengeni övezet belügyminiszteri tanácsának létrehozásáról jó kezdeményezés, hiszen még a jelenlegi bizottság legnagyobb hívei sem állították soha, hogy a migráció ügyét jól kezelte volna a testület.

Ahelyett, hogy Brüsszelben döntenének, érdemes lenne visszaadni a tagállamoknak ezt a kérdést, és a javasolt tanácsban ők lennének képviselve, ezért ha hatékony és jó megoldás kell, ez rendkívül fontos javaslat a migráció visszaszorítására – vélekedett.

Hollik István kormányszóvivő hozzátette: az Európai Bizottság nem őszinte a bevándorlás kérdésében és nem fedi fel a terveit. A bizottság az áttelepítési mechanizmusokat sikeresnek ítéli és folytatná, az illegális migrációt legálissá tenné, és úgy véli, a migrációra szüksége van Európának, vagyis a bizottság ösztönözni szándékozza a migrációt – magyarázta.

(vasárnap.hu/MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre