Lendvai Ildikó a Fideszért aggódik?

Az ATV esti műsorában Horn Gábor és Lendvai Ildikó beszélgetett Rónai Egonnal az MSZP-ben folyó belső harcokról és a Fidesz Néppártból való esetleges kizárásáról.

A beszélgetés izgalmas pontja akkor érkezett el, amikor Lendvai Ildikó amiatt kezdett aggodalmaskodni, hogy kizárják-e a Fideszt a pártcsaládból. Nehéz helyzetben volt, hiszen egyrészt azt az álláspontot kellett képviselnie, miszerint a Fideszt már régen ki kellett volna zárni a Néppártból. (Jól emlékszünk még, a Soros-pénzelte Human Rights Watch már tavaly májusban kampányt indított annak érdekében, hogy a Fideszt zárják ki a Néppártból. Akkor az egész ballib sajtó felkapta a történetet.) Másrészről viszont elő kellett adnia, hogy nagyon aggódik a Fideszért és az országért, amiért ez megtörténhet.

Lendvai persze gond nélkül megugrotta ezt, majd rögtön ezután már a miniszterelnök lemondását követelte. A műsorvezető kis hezitálás után emlékeztette Lendvait, hogy mégiscsak furcsa helyről jön ez a kritika. Hogyan követelhetné ugyanis a miniszterelnök leváltását az a politikus, aki foggal-körömmel védte Gyurcsány Ferencet 2006 után a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetőjeként?

Horn Gábor, Lendvai Ildikó és Rónai Egon az ATV Egyenes Beszéd című műsorában

Lendvai: Ha a Fidesz egy rendes párt volna, belső demokráciával, az ország érdekét nézve, akkor tudja, mit csinálna? Most miniszterelnököt cserélne házon belül és párton belül. Nem fogja megtenni, hiszen ez már rég nem párt, hanem valamiféle egyház vagy szekta.

Rónai: Erre most mondhatnám, lehet, hogy nem lenne túlságosan elegáns. Hát mondom, ha elegáns, ha nem: Gyurcsány Ferencet sem váltotta le az MSZP, sőt, hivatalában tartotta, miközben azt mondták akkor is nagyon sokan, hogy az lenne az ország érdeke, hogy mondjon le.

Lendvai: Mi úgy véltük, hogy akkor az ország érdeke nem az, hogy egy gazdasági válság küszöbén – vagy akkor már bőven benne voltunk, amikor ez újra fölmerült – egy választási káosz legyen.

Rónai: De látja, egy fideszes politikus meg erre most azt fogja mondani, hogy ilyen helyzetben, amikor ilyen migrációs válság van, és Brüsszel ránk akarja szabadítani a migrációt, váltsunk miniszterelnököt?

Lendvai: Azért itt most többről van szó. Itt azonban most egy teljes ország érdeke forog kockán. Nem egy belpolitikai vita, hogy ki lenne a jobb miniszterelnök, ami egy normális, minden belpolitikában adandó vita.

Arról egyébként nem szól a fáma, hogy Gyurcsány Ferenc lemondásának köze nem volt a gazdasági világválsághoz – legalábbis a belpolitikai válság nem a gazdasági krízist követően robbant ki. Az pedig külön gyönyörű, hogy éppen az a Horn Gábor ült a beszélgetőasztalánál és hallgatta végig Lendvai Ildikó elemzését, akiről a bizonyos „Nem azt mondták Feri!” kezdetű videó került nyilvánosságra az elbukott 2008-as szociális népszavazást követően.

Érdekelt volna minket Horn Gábor véleménye is a Lendvai-féle okfejtésről, de sajnos a beszélgetés ezen pontján a volt SZDSZ-es államtitkár mélyen hallgatott.

Kell még valamit mondanom, Ildikó?

Iratkozzon fel hírlevelünkre