58,6 tonna szén-dioxid vs. gyermek

Komoly kutatók kiszámolták, hogy egy gyermek ennyivel növeli az ökológiai (karbon) lábnyomot. Ha tehát kevesebb gyermekünk lenne, mondják, környezetvédelmi szempontból kifejezetten sokat nyerhetnénk. Egy amerikai civil szervezet ennél is tovább megy, ők azt szeretnék elérni, hogy az emberi faj önkéntes alapon, fokozatosan szüntesse meg magát. Szerencsére ezek a próbálkozások alig érik el a normális emberek ingerküszöbét, megmaradnak a szakállas nők, a háromlábú borjak és más furcsa képződmények világában.

„Mert a gyerek a legnagyobb csoda, az élet egyetlen értelme.”

A Lund és a British Columbia Egyetem kutatói, Kimberly Nicholas és Seth Wynes feltehetően nem ismerik Márai Sándor fenti mondatát, mert ha ismernék, nem állítanák, illetve nem így állítanák be, nem ilyen kontextusba helyeznék a gyermekáldást.

Az ő számításuk szerint ugyanis minden meg nem született gyermek 58,6 tonnával csökkenti egy család éves üvegházgáz-kibocsátását,

ami sokszorosa az utazási, étkezési, állattartási változtatásból származó nyereségnek. És sokszorosa, amit újrahasznosítással vagy energiatakarékos fogyasztók beállításával el lehetne érni.

De mi az a karbonlábnyom, amelynek nagyságát ily módon csökkenteni lehetne?

A karbonlábnyom azt mutatja, hogy például egy ember életmódja, egy termék életciklusa, egy vállalat tevékenysége mennyi közvetlen és közvetett üvegházgáz-kibocsátással jár. Mértékegysége a szén-dioxid-egyenérték (CO2e), ami az összes üvegházhatású gáz (metán, dinitrogén-oxid, F-gázok stb.) kibocsátását magában foglalja. Minél nagyobb valamilyen tevékenység vagy egyén, közösség, társadalom karbonlábnyoma, annál nagyobb annak felmelegítő hatása az éghajlatra.

A kutatópáros két évvel ezelőtt publikált elemzésének a családvédelmi akcióterv, a gyermekvállalás ösztönzése miatt lett nálunk újból hírértéke. Ismeretes, Annika Strandhäll svéd miniszter, de több sajtótermék is hisztérikus vádakkal illette a magyar kormányt, amiért segíteni merészeli a gyermekre vágyó szülőket. „Riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több »igazi« magyar gyermek szülessen” – írta Twitter-üzenetében, ahogy azt is, hogy mindez „a 30-as évek Németországát idézi, és a kormány kihasználja a magyar nőket.”

Előző cikkeink e témában: 

2019.02.16. – Novák Katalin bocsánatkérést vár el a svéd minisztertől
2019.02.17. – Miből indult ki a nácikat hallucináló svéd miniszter?
2019.02.20. – Svéd külügyminisztérium: személyeskedés nélkül kell politikai vitát folytatni
2019.02.20. – Fricz Tamás: Mi tesszük a magunk dolgát, Svédországnak is ez lenne a dolga 

A Lund Egyetem kutatási eredménye azonban még tovább rontja a rólunk alkotott képet, hiszen már nem csak „fasisztanácik” vagyunk, hanem környezetszennyezők is, ha több gyermek vállalására buzdítjuk a házaspárokat.

 

A gyermekek ökológiai lábnyoma

De térjünk vissza a kutatási eredményekhez, illetve az ezek nyomán megfogalmazott javaslatokra! Négy, széles körben alkalmazható, nagy hatású intézkedést indítványoztak, amelyek hozzájárulhatnak a rendszerszintű változásokhoz, és jelentősen csökkentik a háztartások éves kibocsátását.

Ezek: a gyermekvállalás visszafogása, az autóhasználatról, a repülőutakról való lemondás, az étkezési átállás (mindenevőből vegánra vagy vegetarianizmusra). Táblázatukban benne van még a kutyatartás megszüntetése, de ezt valamiért nem tartották annyira fontosnak, hogy külön is foglalkozzanak vele.

Ahogyan ez az alábbiakban is látható, a kevesebb gyermek négyszer több megtakarítást eredményezne, mint az összes többi életmódhatás együttvéve.

Forrás: Catrin Jakobsson 

 

Számításuk azonban hibás

Először is „kifelejtették” a háztartások működtetéséből származó többi terhelést: a fűtést, az elektromos áramfelhasználást (világítás, légkondicionálás, hűtés stb.), a hulladékot (ételmaradék, szennyvíz stb.), amelyek a gyermektelen családok fogyasztási szerkezetében is megtalálhatók.

Másodszor, és ez a fontosabb, élőlények okozta terhelést egyszerűen nem lehet, sőt nem szabad ily’ módon kalkulálni, még akkor sem, ha a túlnépesedés és az üvegházhatású anyagok növekménye között kétségtelenül van összefüggés. Ha így számolnánk, akkor környezetvédelmi megfontolásból – még kimondani is szörnyű – a népirtások is igazolhatók lennének! Kevesebb ember, kevesebb szennyezés, ugye?

Nehogy azt higgyük, hogy ez nem fordult már meg egyes emberek fejében. Amerikában például alakult egy mozgalom, amelyik éppen ezt a jelmondatot tűzte zászlajára.

 

Az emberi faj önkéntes megszüntetése

A VHMT mozgalom célja emberi faj megszüntetése, de mivel ez nem megy, legalább ritkítása.

Szlogenjük: „az emberi faj fokozatos, önkéntes megszüntetése lehetővé teszi, hogy a Föld bioszférája visszanyerje egészségét. A kisebb népsűrűség megszünteti a zsúfoltságot és az erőforráshiányt”.

Globális szinten a túlnépesedés valós probléma, de a mi régiónkban semmiképp. Európa ugyanis éppen az ellenkezőjétől szenved. A fejlett országok többségében még az egyszerű reprodukció sincs biztosítva, kevés gyermek születik, a társadalom vészesen elöregszik.

Akik tehát a gyermekszám csökkentése mellett érvelnek, saját maguk halálos ítéletének mielőbbi végrehajtásáért küzdenek. Szerencsére ezek a próbálkozások alig érik el a normális emberek ingerküszöbét, megmaradnak a szakállas nők, a háromlábú borjak és más furcsa képződmények világában.

Nyilas György
szociológus

Iratkozzon fel hírlevelünkre