Novák Katalin bocsánatkérést vár el a svéd minisztertől

Határozottan visszautasította Annika Strandhäll svéd szociális miniszter hazánkat érintő kijelentését és bocsánatkérésre szólította fel Novák Katalin államtitkár. Mint nyílt levelében írta, az ideológiai különbségek ellenére is elvárható Svédország kormányától, hogy tiszteletben tartsa a demokratikusan választott magyar kabinet belpolitikai döntéseit.

Megdöbbenésének adott hangot Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, amiért Annika Strandhäll svéd szociális miniszter a napokban egy Twitter-bejegyzésben a ’30-as évek Németországának feléledését látta az Orbán Viktor által bejelentett családtámogatási csomagban. A magyar kormánytag a szombaton megfogalmazott – és a Magyar Hírlapban publikált –  nyílt levelében rámutat; a svéd és a magyar kormány egymással teljesen ellentétes ideológiai alapon áll, ennek megfelelően két abszolút eltérő utat választott a demográfiai válság megoldása érdekében. 

Novák Katalin hangsúlyozta: ha nem is értenek egyet, a magyar kormány messzemenőkig tiszteletben tartja a svéd kabinet jogát ahhoz, hogy meghatározza, milyen belpolitikát folytat és milyen szakpolitikai válaszkísérleteket tesz az országot érintő kérdésekben. 

Mint rámutatott, az Orbán-kormány családbarát kormányzást folytat, és demokratikus választásokon háromszor egymás után kapott kétharmados parlamenti többséget. 

„A magyar emberek sokszor kifejezték az akaratukat, és felhatalmaztak bennünket arra, hogy állítsuk meg az illegális bevándorlást a határainknál, ne engedjünk a tömeges gazdasági bevándorlásnak, helyette segítsük a magyar nőket és férfiakat abban, hogy annyi gyermeket vállalhassanak, amennyit szeretnének és akkor, amikor szeretnék” – írta az államtitkár.

Novák leszögezte: elfogadhatatlan, hogy a svéd miniszter Magyarországot a náci Németországhoz hasonlítja. „Ezt az ország nevében határozottan visszautasítom” – írta levelében. 

Egyben tájékoztatta a svédek miniszterét arról, hogy álláspontjukkal szemben nem Magyarország jobboldali kormánya áll szélsőséges alapokon, sokkal inkább a svéd szociáldemokraták európai szintű szövetségese, az MSZP, amely „szorosan együttműködik a Jobbikkal, a magyarországi szélsőjobboldali párttal”. A miniszter komolyan aggódhat a politikai szövetségesei körül zajló események miatt – tette hozzá.

„Közben kérem Miniszter Asszonyt, hogy Magyarországgal kapcsolatos kritikáit a kölcsönös tisztelet jegyében fogalmazza meg, illetve tisztázza álláspontját abban a kérdésben, hogy az Európai Szocialisták Ön szerint helyesen működnek-e együtt olyan magyar baloldali pártokkal, amelyek a szélsőjobboldali Jobbikkal lépnek szövetségre” – írta Novák Katalin, majd kijelentése miatt bocsánatkérésre szólította fel Annika Strandhäll minisztert.

A teljes válaszlevél itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre