Svéd külügyminisztérium: személyeskedés nélkül kell politikai vitát folytatni

Személyeskedő támadásoktól mentesen kell politikai vitát folytatni - ismertette Svédország álláspontját a stockholmi külügyminisztérium sajtófelelőse, Anton Dahlquist szerdán azt követően, hogy Magyarország nagykövetét bekérették a svéd külügyminisztériumba.

A Dagens Nyheter című svéd lap internetes kiadásának értesülése szerint a külügyminisztérium illetékese közölte: mindkét fél érdeke a tények tiszteletén alapuló párbeszéd olyan kérdésekben is, amelyekben az álláspontok igen messze állnak egymástól.

A magyar nagykövetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Annika Strandhäll svéd társadalombiztosítási minisztert érintő kijelentései miatt kérették be a svéd külügyminisztériumba.

Ahogyan már mi is írtunk róla az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akciótervről Annika Strandhäll Twitteren azt a megjegyzést tette közzé, hogy “riasztó, ami Magyarországon történik”. “Most azt akarja Orbán, hogy több +igazi+ magyar gyermek szülessen”. Üzenetében továbbá azt állította, hogy mindez a 30-as évek Németországát idézi, és a kormány kihasználja a magyar nőket.

A SVT svéd televízió idézte Semjén Zsoltot, aki a miniszter kijelentése kapcsán “aberrációról” beszélt.
A magyar külügyminisztérium válaszul bekérette a svéd nagykövetet, hogy tiltakozzon Strandhäll szavai ellen.

(MTI, Fotó: Wikimedia Commons/FrankieF)