Miből indult ki a nácikat hallucináló svéd miniszter?

Nagy botrányt kavart a napokban Annika Strandhäll svéd miniszter bejelentése, amelyben a magyar családpolitikai akciótervet kritizálta. Írásunkban bemutatjuk, milyen hamis, propagandisztikus, a valóságtól elrugaszkodott alapokra is épült ez a kritika.

Korábban már írtunk arról, hogy Novák Katalin nyílt levélben bocsánatkérésre szólította fel Annika Strandhäll svéd minisztert, aki a múlt hétvégén meghirdetett családvédelmi akcióterv kapcsán Magyarországot a hitleri Németországhoz hasonlította. Érdemes azonban megnézni azt, mi váltotta ki a botrányt pontosan.

Strandhäll Twitter-bejegyzésében az aftonbladet.se egy cikkére hivatkozott azzal a megjegyzéssel, hogy a családpolitikai lépés „a ’30-as évektől bűzlik”, utalva ezzel a náci Németországra. 

Érdemes megnézni, pontosan milyen írásmű alapján jutott erre a következtetésre a svéd miniszter. Elöljáróban meg kell jegyezni, hogy az aftonbladet.se már február 10-én beszámolt a családpolitikai akcióterv bejelentéséről, akkor még teljesen semleges hangnemben téve mindezt. 

Két nappal később viszont ugyanazon a hírportálon jött  Pernila Ericson, aki meglehetős értelmetlenségeket  írt össze a családpolitikai bejelentésről. 

Pernilla Ericson írása leginkább erősen hatásvadásznak és hamisnak nevezhető. Már a kapcsolt címkék közt is olyan kifejezések vannak, mint például a #MeToo Mozgalom vagy az Antiszemitizmus.

A propagandisztikus cikk, jobb oldalt az említett címkékkel

Igazán jó lenne, ha a szerző megmagyarázná, mi köze van a két dolog közül bármelyiknek a családvédelmi akciótervhez…

Már az írás címe is meglehetősen furcsának mondható: a svéd újságírónő Egy késpenge a magyar nőkkel szemben címmel látta el írását. Pernilla Ericson szerint egyrészt ijesztő az, hogy Orbán kijelentette: nem a bevándorlás által akarja megoldani a demográfiai problémákat, hanem a születésszám növelésével. Másrészt úgy gondolja, hogy minderre még rátesz a lapáttal azzal, hogy „a családi tűzhely mellett akarja tartani a nőket” a családpolitikai akciótervvel. Ez az, amivel szerinte a miniszterelnök múlt heti bejelentése a 30-as évek Németországát idézte fel. 

Ericson emellett azt is kritizálja, hogy Magyarországon a nők a szülést követően tovább maradhatnak otthon, mint a férfiak. Azt állítja, hogy míg a szülés után „a kismamák 71 heti szülői szabadságot kapnak, addig a férfiak csak 1 hétig maradhatnak távol a munkától”.  Szerinte ez azért káros, mert így a gyermeknevelés felelőssége teljesen a nőkre hárul. 

Szerinte mindez ahhoz vezet, hogy a nők életük jelentős részét otthon töltik és nem munkahelyen, ezáltal elvesztik „pénzügyi szabadságukat” is és kiszolgáltatottá válnak „egy erőszakos partnerrel” szemben. 

A cikk aztán teljesen váratlan fordulatként kijátssza az antiszemita kártyát is. A „nyílt antiszemitizmus” címet viselő, következő bekezdésben Ericsson azt írja, hogy

„A kormány elleni demonstrációkban egyre több nő emeli fel a szavát a nemek közti egyenlőtlenség problémája miatt”.

Ezután említi meg azt, hogy Magyarország, „brutális menekültpolitikát, muszlimellenes missziókat folytat” és „politikai vezetői nyíltan antiszemiták”. Kétségtelen, hogy utóbbi kijelentése alatt Karácsony Gergelyre gondolt

Pernilla Ericson azzal zárja írását, hogy bár a családpolitikai akcióterv „pamutba van bugyolálva”, az valójában a komoly veszélyt jelent a magyar nőkre. 

Ez tehát az a veretes publikáció, amelyre alapozva a svéd miniszter a Magyarországot kritizáló bejegyzését tette. Aki mindezt nem hiszi el elsőre, annak csak ajánlani tudjuk, hogy maga is olvassa el Pernilla Ericson cikkét, akár csak egy fordítóprogram segítségével is. 

Nyilván mindez elsősorban abban a kontextusban értelmezhető, hogy közelegnek az EP választások és a baloldali erők és támogatóik – beleértve a szociáldemokrata minisztert és a politikai szempontból alighanem szintén nem független újságírót – minden eszközzel élnek annak érdekében, hogy lejárassák azokat, akik veszélyt jelentenek az ő elképzeléseikre nézve. 

(Forrás: aftonbladet.se, kiemelt kép forrása: Wikimedia Commons/FrankieF)

Iratkozzon fel hírlevelünkre