Karácsony Gergely szerint a zsidók listázása nem nácizmus

Karácsony Gergely a Hír TV Magyarország élőben című műsorában szerepelt, ahol igencsak meglepő kijelentéseket tett.

A baloldali pártok és a Jobbik közeledése már a 2018-as országgyűlési választás előtt is érzékelhető volt, az együttműködés azonban akkor még nem valósult meg. Az önkormányzati választások évében az ellenzék és médiája gőzerővel elkezdte mosdatni a Jobbikot: közös nyilatkozatok, tüntetések sorozatán vagyunk túl az elmúlt időszakban.

A baloldal Jobbikhoz való viszonya mindenképpen tisztázásra szorul, ám ez nehéz diónak tűnik, hiszen jól láthatóan még ők maguk sem barátkoztak meg teljesen azzal a gondolattal, hogy a szélsőjobboldallal említik őket egy lapon. Karácsony Gergely sem kivétel ez alól, aki kedden a Hír TV Magyarország élőben című műsorában magyarázkodásra kényszerült.

Karácsony némiképp belezavarodott a Jobbikkal kapcsolatos mondandójába, és úgy fogalmazott:  „Én nem a Jobbikot neveztem nácinak, hanem azokat a politikusokat, akiknek a nagy többsége azóta egyébként elhagyta a Jobbikot, és ezt én nagyon pozitív előrelépésnek gondolom.” Azt azonban sajnos nem sikerült tisztázni, hogy kire is gondolt Karácsony, amikor azt mondta, hogy ezek a politikusok már nem a párt tagjai.

Ott van ugyanis mindjárt a Jobbik elnöke, Sneider Tamás, akinek feleségéről nemrég kiderült, hogy három évvel ezelőtti esküvőjén náci karlendítéssel pózolt a kamera előtt. De szintén Sneider Tamás volt az, aki egy hangfelvétel tanúsága szerint azt mondta: áttért muzulmán hitre, hát szíve joga, sokkal jobb, mint ha zsidó hitre tért volna át. A párt másik politikusa, Szávay István valóban lemondott mandátumáról, miután novemberben kiderült, hogy azzal dicsekedett, megütött egy zsidó nőt, miután az nácinak nevezte, a Jobbikból azonban azóta sem lépett ki.

A Jobbik frakcióvezetője pedig továbbra is az a Gyöngyösi Márton, aki 2012-ben egy parlamenti felszólalás keretében kifejtette, az lenne az ildomos, ha felmérnénk, a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Jól emlékszünk még arra, hogy Gyöngyösi ezen kijelentése után tízezres tüntetés szerveződött a Kossuth téren, ahol az MSZP, a Fidesz, sőt maga Karácsony Gergely is részt vett.

Karácsony Gergely ezzel szemben a Hír TV kedd esti műsorában már mentegette Gyöngyösit, így: 

Riporter: Arra sem válaszolt még, hogy nácinak minősül-e az, aki zsidó képviselőket listázna.

K. G.: Nem, ez egy nagyon rossz hagyomány, egyébként nem gondolom, hogy ez önmagában nácizmus. Nagyon rossz mondat volt, én kint voltam a tüntetésen, amikor ez ellen kellett tüntetni, és nagyon örülök annak, hogy Gyöngyösi frakcióvezető úr nem mond már ilyeneket.

Riporter: De nem nácizmus ön szerint zsidó képviselőket listázni.

K. G.: Nem.

Beszédes egyébként, hogy a politikus úgy fogalmaz, „amikor ez ellen kellett tüntetni”. De tekintsük ezt egy freudi elszólásnak. Az viszont bizonyos, hogy Karácsony Gergely már elfelejtette, miért is tüntetett a Kossuth téren 2012 decemberében. Ennyire fontosak az elvei. Már ha vannak egyáltalán.

Iratkozzon fel hírlevelünkre