Ma kezdődik a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Ma kezdődik a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale). A tíznapos seregszemlén 14 szekcióban 400 alkotást fognak bemutatni, köztük két magyar rövidfilmet, valamint a klasszikusok közül vetítik Mészáros Márta Örökbefogadás és Tarr Béla Sátántangó című filmjét is.

A legjelentősebb „A”-kategóriás filmfesztiválok sorába tartozik a Berlinale, amelynek középpontjában idén a hatalommal való visszaélés, az állami elnyomás és az ezekkel szembenállók harca áll.

Az idei Berlinaléra két magyar alkotás, Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című filmje kapott meghívást a rövidfilmes programba. Az Entropia három párhuzamosan létező univerzum működését mutatja be, a 19 perces Lidérc úrban egy fiatal férfi mellkasröntgenén egy aprócska személy sziluettje rajzolódik ki, fejének búbja pedig tumorként türemkedik az ifjú oldalából.

A fesztivál felújított klasszikusokat felvonultató válogatásában Mészáros Márta világhírű filmjét, az Örökbefogadást tűzik műsorra február 12-én. A filmért Mészáros Márta 1975-ben első női rendezőként és első magyar résztvevőként vehette át a Berlinale fődíját, az Arany Medvét.

A finoman árnyalt női portréban Berek Katalin magányos gyári munkásnőt alakít, aki hiába szeretne nős szerelmétől gyereket. Az Örökbefogadás teljes körű, 4K felbontású restaurálása a Filmalap tízéves digitális filmrestaurálási programjának keretében készült a Magyar Filmlaborban.

A Collegium Hungaricum Berlin február 13-án Mészáros Márta tiszteletére levetíti a Cannes-ban díjazott Napló gyermekeimnek és az Ők ketten című filmeket is. A vetítések után beszélgetés lesz a rendezőnővel, amelyen Hanna Schygulla színésznő is részt vesz.

Tarr Béla 1994-ben készült világhírű alkotása, a Sátántangó felújított változatát a közönség a Berlinale Fórum programjában láthatja először, ahol 25 évvel ezelőtt elsöprő sikert aratott. A Krasznahorkai László regénye alapján készült 450 perces, fekete-fehér alkotást világszerte a legfontosabb filmek között tartják számon. A Sátántangó digitális felújítását 4K felbontásban a Los Angeles-i Arbelos filmforgalmazó és -restauráló cég, valamint a Magyar Filmlabor végezte el.

A legifjabb filmesek számára rendezett Berlinale Talents programban idén Tasnádi Zsófia látványtervező vesz részt Magyarországról.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre