Testvériségben élnek együtt keresztények és muszlimok egy algériai kis faluban

Békében és szeretetben élnek együtt keresztény és muszlim hívők Algéria Tizi Ouzou tartományában található Iwadiyen faluban. A település lakossága összetartó, nemzeti ünnepeiket és néphagyományaikat közösen tartják. A békés együttélés kulcsa, hogy a falu lakossága berber származású, ami fontosabb kötelék a közösségnek, mint a vallás.

Erős összetartó közösséget alkotnak a világtól távol lévő kis algír községben élő keresztények. A berber származású algírok büszkék keresztény hitükre, és az őseiktől örökölt hagyományokra.

A hegyvidéki településen békességben élnek együtt muszlimok és keresztények. Bár imádkozni külön járnak, de berber eredetű hagyományaikat és népszokásaikat közösen tartják. A falu templomát egy dombra építették, a szomszédos utcákban főként muszlimok laknak.

Mi keresztények vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy megtagadjuk nemzeti identitásunkat. Büszkék vagyunk berber származásunkra – mondta Jealali lelkész a linga.org-nak.

Az észak-afrikai ország lakossága 90%-ban arab származású, 10%-ban berber. A valóságban a berberek aránya elérheti a 30%-ot is, viszont az az időről-időre tapasztalható elnyomó politika miatt sokan nem merik felvállalni származásukat.

Algériában, bár a törvények biztosítják a szabad vallásgyakorlást, a muszlim társadalom többsége mégis ellenzi a kereszténység térnyerését.

A berber társadalom új generációja úgy gondolja, hogy az arab identitás összeforr az iszlám vallással. Az fiatalok körében egyre jobban terjed el az az elmélet, miszerint a muszlim arabok megszálló erőként érkeztek az akkori keresztény Észak-Afrikába.

Ennek hatására az identitásukra büszke berber fiatalok körében egyre népszerűbb a keresztény vallás.

Sokan egyfajta ellenállásból hagyják el a muszlim hitet és térnek át a kereszténységre.

A kereszténység népszerűsége a gazdasági válság miatt is erősödik. A keresztény egyházak által működtetett szociális, egészségügyi és oktatási intézményekbe zömében a muszlimok járnak, akik közvetlenül megismerhetik Jézus tanítását – közölte az elaph.com

A képre kattintva galéria nyílik!

A hivatalos adatok szerint a negyvenmilliós ország lakossága 99%-ban szunnita muszlim és csak 0,2%-a keresztény. A valóságban a keresztények aránya ennél jóval több. Egyes civil szervezetek által gyűjtött adatok szerint több mint félmillió keresztény élhet Algériában.  Közel háromszáz imahely működik, nagy részük illegalitásban, mivel a többségben lévő arab társadalom nem fogadja el az iszlám hit elhagyását.

Kassab Adonis

Képek: elaph.com, linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre