Humor és titokzatosság – a főszerepben: Bujtor István Filmfesztivál

Idén augusztus 17. és 20. között rendezik meg a már jól ismert Bujtor István Filmfesztivált Balatonszemesen. Kihagyhatatlan zenei felhozatal, ínycsiklandó ízkavalkád Ötvös Csöpi-módra és a Balaton legnagyobb retro fesztiválja eredeti Bujtor filmekkel.

Bujtor István Balázs Béla-díjas filmrendezőre, producerre, színművészre, színházigazgatóra emlékezik mai élvonalbeli és nosztalgiaprogramokkal a X. Bujtor István Filmfesztivál, amely visszanyúl a múltba, de összeköt a jelennel – ahogy Lutter Imre fesztiváligazgató és Farkas Zsuzsa főszervező ígéri. 

Fotó: Facebook.com

Megkeresésünkre Lutter Imre fesztiváligazgató elmondta, hogy a jubileumi fesztiválalkalmon kiemelkedő helyet kap a humor és a komolyság is. Már a megnyitó is azért kapta a „Nagy csinadratta” nevet, mert a színészek egy rendőrségi zsigulival érkeznek a piros szőnyeghez, majd a záró programok között az augusztus 20-i ünnepi istentisztelet keretében áldják meg a jól ismert Pogány Madonnát, ami egy eredeti ál-műkincs, amelyet Bujtor talált ki. Ekkor csendül fel a Pogány Madonna filmzenéje, látható lesz a szobor, és az áldást követően a jelenlévők elzarándokolnak a színész nyughelyéhez. Ahogy Lutter kiemelte, most egyedülállóan lesz egyszerre jelen egy helyen a filmzene, a szobor és a film – hiszen a filmmaraton keretében az összes Ötvös Csöpi filmet megtekintheti a nagyérdemű.

Fotó: Facebook.com

A program színes és változatos mivoltát kiemelve a fesztiváligazgató elmondta, hogy igazi családi programsorozattal kedveskednek az érdeklődőknek. Minden korosztály megtalálja a kedvére való időtöltést. Lesznek színházi előadások és szabadtéri koncertek, a Kontakt Kertben és a Zenepavilonban is. A családoknak lehetősége lesz a balatonszemesi kikötőből Bujtor-hajókkal kirándulni. A Latinovits Művelődési Ház körül kézműves vásár is lesz, valamint a szemesi sétányon Bujtor István kedvenc ételeit kóstolhatja meg az érdeklődő.

A fiatalokat slam poetry előadás várja Bánki Benivel, később Lassán Evelyn gyerekkoncertje és a felvidéki Csavar Színház fergeteges impro-színházi előadása is látható lesz. De tartanak utcabált, illetve koncertet ad Pajor Tamás, akivel a Rocktérítők című kultfilmet is megnézhetik a fesztiválozók. DJ Dominique pedig retro partyt tart – de mindez csak ízelítő a színes és gazdag programsorozatból, melyre négy napon keresztül látogathat el Balatonszemesen a nagyérdemű.

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre