Bujtor István Filmfesztivál – tizenharmadszor

80 éves lenne Bujtor István, május 15-ig nevezhetők filmek a róla elnevezett nagyszabású filmfesztiválra.

Négy kategóriában osztják ki idén is a Bujtor István-díjakat, és milliós összdíjazás jár a legjobb alkotóknak a Bujtor István Filmfesztiválon, amit 2022-ben tizenharmadik alkalommal rendeznek meg Balatonszemesen. A versenyprogram műfaji kategóriáit már meghirdették, május 15-ig várják a filmes alkotók és a gyártók nevezését.

Május 5-én lenne nyolcvanéves a Balázs Béla-díjas rendező, színész, producer, Bujtor István, akinek az emlékére rögtön a halála utáni évben életre hívta a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A Bujtor család védnökségében zajló seregszemle az elmúlt évek alatt a régió egyik legnagyobb filmes rendezvényévé vált, a versenyprogramban pedig egyaránt részt vesznek az elmúlt másfél év filmtermésével független alkotók és alkotóközösségek, valamint produceri irodák, gyártók, filmesek, tévések, színházak és oktatási intézmények is.

Az Ötvös Csöpi-filmek mellett is sokoldalú életművet hátrahagyott Bujtor nyomán a fesztivál rendezői széles spektrumot kínálnak a mai filmesek számára.

Fikciós rövid és egész estés játékfilm, kísérleti film, dokumentum- és ismeretterjesztő film, animációs alkotások és versfilm is nevezhető a versenyprogramba. Olyan filmeket várnak, amelyek a humor bármely eszközével, formájával élnek vagy drámai cselekményt, fordulatot tartalmaznak, valamilyen rejtély, bűnügy, titok körül zajló cselekményt dolgoznak vagy tárnak fel, de költészeti alkotásokat, verset, balladát, költői életművet feldolgozó, avagy az emberi élet sokszínűségét, sorsokat, életutakat ábrázoló alkotásokat is várnak. A benevezett filmeket előzsűri szemlézi és válogatja be, így létrehozva a versenyprogram végleges mezőnyét, amit az ötfős szakmai zsűri értékel. A fesztivál fővédnöke Bujtor Judit, Bujtor István özvegye, igazgatója Lutter Imre Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer, aki ebben az évben is több, méltán nagyszerű és elismert alkotót kért fel maga mellé a versenyprogram szakmai zsűrijébe.

A zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa.

A hagyományos Ötvös Csöpi-filmek vetítése, a számos zenei, gasztro- és családi program mellett a fő vonulatot idén is a versenyfilmek vetítése és az ahhoz kapcsolódó programok képezik majd. A seregszemlén a nyilvános vetítések és a vörös szőnyeges közönségtalálkozók mellett pódiumbeszélgetések, alkotói bemutatkozások, zsűrikonzultáció, sőt, workshop is várja a szakmát a CinProCaS és a FilmProCaS hollywoodi szakmai csapata világszerte használt magyar fejlesztésű filmtervező applikációival. A rangos Bujtor István-díj mellett milliós díjazásra számíthatnak a versenyprogramba került filmek alkotói.

Nevezni az alábbi linken lehet: https://forms.gle/BT9REB2mGf8vtshHA

A nevezési határidő 2022. május 15.

A verseny nevezési feltételei a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon találhatók, az aktuális információkat a Bujtor István Filmfesztivál Facebook-oldalán is olvashatják (Facebook.com/bujtoristvanfilmfesztival).

 

Átadták a XII. Bujtor István Filmfesztivál díjait

 

Augusztusban újra Bujtor Filmfesztivál a Balatonon

 

Megrendezik a Bujtor István Filmfesztivált

A címlapkép forrása: Bujtor István Filmfesztivál

Iratkozzon fel hírlevelünkre