Ferenc pápa: Európa az első

A La Stampa olasz napilap közölte azt az interjút, amelyet ifj. Domenico Agasso készített Ferenc pápával augusztus 6-án a Szent Márta-házban.

Ferenc pápát többek közt a keresztény Európa jövőjéről, egységéről, valamint a bevándorlásról kérdezték. Az interjú teljes, magyar nyelvű változata a Magyar Kurir oldalán olvasható.

„Európa nem eshet szét, nem szabad szétesnie! Történelmi és kulturális egységet képez, túl azon, hogy földrajzit is. Az alapító atyák álmának azért volt stabilitása, mert ennek az egységnek a megvalósítása volt. Ma nem veszíthetjük el ezt az örökséget!” – fogalmazott az egyházfő az interjúban.

A mai Európa szerinte meggyengült, igazgatási problémák és belső nézeteltérések miatt is. Az Európai Bizottság elnökének Ursula von der Leyent választották, amivel azért is elégedett Ferenc pápa, mert úgy véli, egy nő alkalmas lehet arra, hogy felélessze az alapító atyák erejét.

A legfőbb kihívásnak az Európai Unióban a párbeszédet tartja; úgy véli, mentális működésmódunknak annak kell lennie, hogy „először Európa, aztán mindegyikünk”.

Migráció: a kormányoknak elővigyázatosnak kell lenniük

Az interjúban a migránshelyzet kérdése is előkerült. Vajon ezen a területen mi a követendő út? A pápa szerint elsősorban háború vagy éhség elől menekülnek a bevándorlók a Közel -Keletről és Afrikából. Az éhezés főként az utóbbit érinti – a megoldás egyik része pedig a beruházás lenne, vagyis az, hogy segítsük megoldani a kontinensen élők problémáit, ezzel megállítva a migrációs áramlatokat.

Ferenc pápa elmondta: ki kell nyitni a kapukat, hiszen a befogadás keresztényi, evangéliumi feladat. De fontos, hogy a kormányoknak elővigyázatosan kell gondolkodniuk és cselekedniük. A közigazgatás vezetőjének kell megállapítania, hány migránst tudnak befogadni.

Forrás: Magyarkurir.hu

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre