Huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Csángó Bált

A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja tizenkét óra hosszat tartó, párhuzamosan futó programokból áll, amelynek a budapesti Millenáris park ad otthont. Ilyenkor bepillantást kaphatunk a csángó magyar kultúrába. Ráadásul nyári időszakot bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket.

Szombaton huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Csángó Bált.

A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik. A rendezvény célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása. A fesztivállal szeretnének alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor keretében.

A táncház alkalmat teremt, hogy a közönség is részesévé válhasson e hagyományoknak.

A naptári jeles napokat bemutató, 2017-ben elindított hagyományt folytatva a XXIII. Csángó Bál 19 órakor kezdődő színpadi műsora a nyári időszakot mutatja be. A nyári búcsújárások alkalmával – mások mellett Szent Antal Forrófalván, Péter-Pál Bákóban vagy Mária Magdolna Csíkfaluban – a csángók felkerekednek, hogy a szomszédos falvakba zarándokolva ellátogassanak barátaikhoz, rokonaikhoz, ahol megbeszélik ügyes-bajos dolgaikat, előkerülnek az enni- és innivalók és elkezdődik a hajnalig tartó mulatság.

A színpadi műsorban közreműködnek idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek Dumbravényből, Klézséről, Külsőrekecsinből, Lábnyikból, Pusztinából, Somoskáról, a Gyimesekből, valamint Antal Tibor, Bálint Erzse, Benke Félix, Benke Róbert, Fekete Bori, Hodorog András, Legedi László István, Tankó Fintu Dezső, Nyisztor Ilona és tanítványai. Fellép Petrás Mária, valamint a csángó muzsikát játszó magyarországi zenekarok közül a Berka Együttes, a Csángálló Zenekar, a Somos Együttes és a Lippentő Táncegyüttes.

A műsor rendezője és szerkesztője Diószegi László, a műsor szerkesztője Benke Grátzy.

A színpadi műsor előtt tartják a Kőketánc Gyermektáncházat, valamint gasztronómiai bemutató is lesz. A hajnalig tartó táncházban moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat, énekeket. Többek közt fellép Bolya Mátyás, Gombai Tamás, Németh László, Szokolay Dongó Balázs, a Zurgó Együttes és a Sültü Zenekar.

A rendezvényről további információk a csango.hu oldalon érhetők el.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre