Az ortodox papokat is befogja az euró bevezetéséről szóló kampányba a román kormány

Délkeleti szomszédunk 2024-től bevezetné az eurót, és ehhez már részletes tervet is letett az asztalra. Az EUobserver alapján az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ír róla, hogy a román kormány az euró népszerűsítéséhez a papokat is bevetné.

A tájékoztató kampány a bevezetés előtt egy évvel kezdődne, és a papok mellett polgármesterek, tanárok, rendőrök és postások is részt vennének benne.

A kormány azért számít különösen a papok segítségére, mert a vidékiek nyolcvan százaléka különösen megbízik az egyházban, a szegényes információs környezetben pedig különösen nagy ereje van a papoknak. Az EUobservernek egy szakértő azt nyilatkozta, hogy a papokat a vidéki emberek megbízható, tanult embereknek tekintik, szemben bármilyen helyi politikussal.

A kormányzat azt reméli, hogy a pópák különösen fontosak lesznek bizonyos csoportok, például nyugdíjasok, a munkanélküliek és a nemzeti kisebbségek elérésében. (Hogy melyik nemzeti kisebbséget kívánják az ortodox egyházon keresztül megnyerni, nem derült ki a cikkből… – a szerk.)

Az EUobserver megjegyezte: nem ez az első alkalom, amikor a kormány az egyházhoz fordul segítségért. Korábban az agrárminisztérium vonta be kampányaiba az ortodox papságot, arra bátorítva a gazdákat, hogy lépjenek be termelőszövetkezetekbe és pályázzanak uniós forrásokra.

Bár a román kormány elkötelezte magát a 2024-es dátum mellett, a szakértők szerint ez a dátum nem reális Románia számára, ráadásul az Európai Bizottság legutóbbi konvergenciajelentése szerint Románia van legkevésbé felkészülve az euró bevezetésére.

A négy kritériumból (árstabilitás, rendezett államháztartás, árfolyamstabilitás, hosszú lejáratú kamatlábak) egyelőre csak egyet teljesít Románia, és azt is alig: az államháztartás helyzete megfelel az előírtaknak. De a lej egyelőre még nem része az európai árfolyam-mechanizmusnak (ahogy a forint sem), és ebben a rendszerben is szükséges egy kétéves tagságot felmutatni a csatlakozás előtt.

Forrás: Esztergom-Budapesti Egyházmegye, EUobserver

Iratkozzon fel hírlevelünkre