Igazi látványosság lett a szerencsétlenül járt bárka

Több mint két hete román felségjelzésű önjáró bárka vesztegel egy dunai zátonyon. A Helemba-sziget és Szob között ragadt jármű néhány hétig még biztosan nem indulhat útnak. Meg kell várnia, míg legalább két métert emelkedik a vízszint. A szerencsétlenül járt bárka igazi látványosság lett a Dunakanyarban. Molnár András, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) Tatai Szakaszmérnökségének vezetője a vasarnap.hu-nak elmondta, a teherhajó üres volt, épp a bajai szervizbe tartott, amikor a Helemba-sziget alatti, úgynevezett Kopasz-zátonyon fennakadt.

A hajózási hatóság még vizsgálja, a hajó hogyan keveredett a zátonyra. Molnár András tájékoztatása szerint a legénységet hazaszállították, a személyzet egy tagja maradt csak a hajón, aki az őrzési feladatokat látja el. A bárkán a segédüzem működik, ami azt jelenti, hogy van egy generátor, amivel tud áramot termelni, így nem maradt fűtés és világítás nélkül.

A mérnökség-vezető arról is beszámolt, hogy amióta a hajó fennakadt, majdnem kétszáz centimétert apadt a Duna, így már az egész hajótest szárazon van. Lehúzni, levontatni sérülés nélkül nem lehet, továbbhaladni csak akkor tud majd, ha legalább ugyanennyit emelkedik a vízszint.

Azt is megtudtuk, hogy a hajó sértetlen. A tulajdonos annyit közölt, hogy kormányhibája volt, de azt azóta már elhárították, így amint megérkezik a víz, tudja folytatni az útját a szervizbe.

(Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Iratkozzon fel hírlevelünkre