Ászja Bibi, a pakisztáni keresztény édesanya megmenekült

A Vasárnap.hu olvasói nyomon követhették oldalunkon a pakisztáni keresztény nő kálváriáját. A hamis vádakkal illetett kilencgyermekes édesanya végre szabadon elhagyhatja az országot. Az ítélet kihirdetésére Ászja Bibi az országból már kimenekült ügyvédje is hazatér.

Tavaly októberben a bíróság már kihirdette a felmentő ítéletet: a vádlott nem bizonyult bűnösnek az istenkáromlás bűnében. Az ítélet ellen a szélsőséges iszlám csoportjai fellebbeztek. Országos megmozdulások kezdődtek annak elérésére, hogy a bíróság ne mentse fel a keresztény asszonyt, és ennek következtében hajtsa végre rajta a halálos ítéletet.

A Dzsamiat Ulema-i-Iszlám pakisztáni muzulmán vallási párt támogatói Ászija Bibi felmentése ellen tüntetnek Karacsiban 2018. november 8-án. MTI/EPA/Sahzaib Akber

2019. január 29-én kilenc évi raboskodás után mégis szabadon elhagyhatja a börtönt, illetve az országot a végső bírósági ítélet ismeretében. Az utolsó néhány fogságban eltöltött hónap Ászja életére nézve egyfajta védelmet is biztosított. Védett és titkos helyen őrizték őt a mostani ítélet kihirdetéséig.

Ezekben a nehéz hónapokban mindvégig vele volt férje, Asik Mászih. A saját élete biztonsága érdekében az elítélt édesanya ügyvédje is kénytelen volt külföldre menekülni, de most visszatért Pakisztánba, hogy jelen lehessen a végső ítélet kihirdetésekor.

A hitét felvállaló asszony érdekében Donald Trump elnökhöz és Ferenc pápához is közbenjárásért folyamodtak.

A 2015-ben  film is készült, amely Asia Bibi kálváriáját mutatja be, Isten kezében – Asia Bibi története címmel.

(Forrás: Magyar Kurír)

Iratkozzon fel hírlevelünkre