Robbantás Észak-Írországban

Londonderryben, a második legnagyobb északír városban, a kedden végrehajtott pokolgépes merénylet elkövetőjeként jelentkezett egy magát IRA-nak nevező csoport a helyi Derry Journal című lapnak eljutatott közleményben.

Január 19-én egy autóba rejtett pokolgép robbant a Belfasttól 110 kilométerre északnyugatra fekvő város központi bírósági épülete előtt, az incidensben senki sem sérült meg.

A lapnak megküldött állásfoglalásban a csoport tagadta, hogy a Brexit, vagyis Nagy-Britannia tervezett uniós kiválása lett volna a cselekmény indítéka.

„Az IRA nem megy sehová. A harcunk folytatódik” – hangsúlyozta a szervezet. „Egyben óva intjük a brit kollaboránsokat, hogy azonnal hagyjanak fel az együttműködéssel, mert nem lesz több figyelmeztetés” – olvasható tovább a közleményben.

Az észak-írországi rendőrségi szolgálat (PSNI) a merényletet követően közölte, hogy a készülő robbantásról előzetes értesítést kapott.

Az észak-írországi felekezeti konfliktus évtizedeiben a brit fennhatóság ellen küzdő katolikus milíciák – elsősorban a legnagyobb ilyen csoport, az egykori Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) – rendre kódolt figyelmeztetéseket küldtek a hatóságoknak a merényletek előtt. Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban, már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

Az északír rendőrség szerint a nyomozás jelenleg az „új IRA” nevű kis létszámú szakadár katolikus milíciára összpontosul. Ez a csoport egyike azoknak, amelyek elvetik a három évtizedes erőszaknak véget vető 1998-as nagypénteki egyezményt.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre