Ászija Bibi további kálváriája

Tiltakozások a Pakisztánban szabadon engedett keresztény nő miatt

Eltörölte az istenkáromlásért halálra ítélt Ászija Bibi keresztény nő ítéletét szerdán a pakisztáni legfelsőbb bíróság. A döntést követően tüntetésekbe kezdtek radikális iszlamista csoportok Pakisztán több városában. A bíróság elnöke, Szákib Niszár elrendelte Ászija Bibi azonnali szabadlábra helyezését.

Döntését a bíróság azzal indokolta, hogy a Bibi ellen szóló bizonyítékok nem elegendőek.

A keresztény családanya 2010 óta volt a „halálsoron” – közölte ügyvédje, Szajful Malúk.

A bírák Iszlámábádban hozták meg döntésüket, rendkívüli biztonsági intézkedések között, miután iszlamista szervezetek tiltakozásokat helyeztek kilátásba az ítélet megmásítása esetén.

Ennek megfelelően a döntést követően radikális iszlamista csoportok tüntetéseket hirdettek országszerte, többük Bibi nyilvános kivégzését követelte.

„A tüntetések megkezdődtek (Mohamed) próféta szentségéért. Meg fogunk halni érte. Nem fogunk meghátrálni” – fogalmazott közleményében a Tehrik-i-Labbaik (TLP) pakisztáni radikális iszlamista mozgalom.

Tiltakozások kezdődtek egyebek között a fővárosban, Iszlámábádban, az északnyugati Pesavar, Mardan és Kászur városokban, illetve a keleti Lahorban, a TLP közleményében kilátásba helyezte vasútállomások és repülőterek lezárását.

Délután egyre többen csatlakoztak az utcai tüntetésekhez és a főbb utak eltorlaszolásához, megbénítva több város, köztük Iszlámábád és Lahor egyes részeit.

Mohammed Afzal Kadri, a TLP társalapítója a Bibi ügyében szerdán ítéletet hozó három bíró meggyilkolására szólított fel egy lahori tüntetésen. „Bárki, aki bármilyen módon a bírók közelébe tud férkőzni, ölje meg őket még az este előtt” – mondta. Kadri ezenkívül követelte a júliusban megválasztott miniszterelnök, Imrán Hán kormányának távozását is.

A rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy békésen oszoljanak, és megerősítette a biztonsági jelenlétet a templomok körül. Iszlámábádban félkatonai csapatokat vetettek be, megakadályozandó, hogy a tüntetők elérjék a legfelsőbb bíróság épületét, ahol szintén megerősítették a biztonsági jelenlétet.

A négy gyereket nevelő Ászija Bibit 2010 novemberében ítélték halálra istenkáromlás miatt Pandzsáb tartományban, majd egy fellebbviteli bíróság 2014-ben helybenhagyta a döntést.

A nő – akit muszlim kolléganői azzal vádoltak egy vallási vezető előtt, hogy tiszteletlenül beszélt Mohamed prófétáról – mindvégig tagadta a vádakat.

Az istenkáromlásról szóló törvényt még a brit gyarmatosítók vezették be Brit-Indiában – amely magában foglalta a mai Pakisztán területét is – azért, hogy elkerüljék a vallási alapú konfliktusok kialakulását a térségben. A nyolcvanas években a Mohammad Ziaul Hakk volt pakisztáni diktátor által szorgalmazott reformok idején az istenkáromlásról szóló törvényt kiegészítették azzal a paragrafussal, amelynek értelmében életfogytiglani börtön- vagy halálbüntetéssel sújtandó az, aki Mohamed prófétát vagy a Koránt sértegeti.

Emberi jogi csoportok bírálják a jogszabályt, amelyet szerintük mind vallási szélsőségesek mind hétköznapi emberek játszanak ki személyes bosszú által vezérelve.

Ászija Bibi szabadon bocsátását annak idején XVI. Benedek pápa is kérte egy audienciáján.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre